Οι κατσαρίδες αποτελούν ίσως το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στο αστικό περιβάλλον. Εξαπλώνονται γρήγορα, βρίσκονται παντού, υπάρχουν και αναπτύσσονται και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Η καταπολέμηση κατσαρίδων σε ένα χώρο ξεκινάει ύστερα από την αναγνώριση του είδους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθώς υπάρχουν 4 βασικά είδη που προσβάλλουν.

Υπάρχουν 4 κύρια είδη: Η Γερμανική κατσαρίδα ή αλλιώς ξανθιά, η Ανατολική ή αλλιώς μαύρη κατσαρίδα, η Αμερικάνικη κατσαρίδα και η Σουπέλλα ή καστανή κατσαρίδα.

Κατόπιν λαμβάνουμε υπόψιν τον χώρο και το περιβάλλον καταπολέμησης. Οι κατσαρίδες όπως είπαμε βρίσκονται παντού. Σε κατοικίες, διαμερίσματα, πολυκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, βιομηχανικοί χώροι, φρεάτια, βόθροι, αποθήκες , υπόγεια, λεβητοστάσια, βιοτεχνίες κτλ. Πριν αποφασίσουμε ποιον τρόπο και ποια φάρμακα θα χρησιμοποιήσουμε για την εξόντωσή τους πρέπει να γνωρίζουμε το που θα τις αντιμετωπίσουμε και αν στον χώρο αυτόν κινούνται άνθρωποι και κατοικίδια ζώα.

Τέλος εκτιμούμε την έκταση του προβλήματος. Πρέπει να γνωρίζουμε εξαρχής αν το πρόβλημα με τις κατσαρίδες στον χώρο μας είναι μεγάλο ή όχι. Αυτό μπορούμε να το διακρίνουμε από δύο πράγματα: Το ένα είναι αν τις βλέπουμε πολύ συχνά και αν εμφανίζονται μέρα-νύχτα. Δεύτερον από τα περιττώματά τους . Τα περιττώματα των κατσαρίδων είναι πολύ μικρές μαύρες κηλίδες ,στερεές και συχνά βρίσκονται στα ίδια σημεία. Είναι πολύ εύκολο να τις ξεχωρίσει κανείς όπου έχουν και μια χαρακτηριστική δυσοσμία.

Φάρμακα για κατσαρίδες

Αφού λοιπόν έχουμε όλα τα δεδομένα μας προχωράμε στην κατάστρωση του σχεδίου εξόντωσης.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για καταπολέμηση κατσαρίδων μπορούν να είναι :

  • Υγρά (σε μορφή διαλύματος)
  • Αερόλυμα
  • Αέριο
  • Τζελ (gel)
70647627 391819514796642 3022440014580547584 n edited

Το κατσαριδοκτόνο τζελ είναι το πιο ευρέως γνωστό φάρμακο για την καταπολέμηση κατσαρίδων στην κουζίνα και το μπάνιο σε κατοικίες. Χρησιμοποιείται κυρίως για τις ξανθές (Γερμανικές) και καστανές κατσαρίδες. Το τζελ μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού αρκεί στα σημεία που θα τοποθετηθεί να μην υπάρχει υγρασία, αρκετή σκόνη και να μην έχει ψεκαστεί ο χώρος παράλληλα με άλλα υγρά φάρμακα (εντομοκτόνα).

Τα υγρά φάρμακα είναι εντομοκτόνα επαφής-στομάχου αραιωμένα σε νερό και εφαρμόζονται με ψεκασμό για την καταπολέμηση κατσαρίδων όλων των ειδών σε μέρη όπου περπατάνε, κρύβονται ή φωλιάζουν. Δρουν με επαφή δλδ πρέπει οι κατσαρίδες να έρθουν σε επαφή με την ψεκασμένη επιφάνεια.

Τα εντομοκτόνα επιδρούν στο νευρικό σύστημα των κατσαρίδων με αποτέλεσμα  να τις παραλύει και να γυρνούν ανάποδα και σε λίγα λεπτά να επέρχεται ο θάνατός τους.

Με τα υγρά φάρμακα ψεκάζονται προσεκτικά επιφάνειες που δεν έρχονται σε επαφή τρόφιμα, σκεύη ή δεν έρχεται ο άνθρωπος άμεσα σε επαφή μαζί τους π.χ πάγκοι κουζίνας. Προσέχουμε πάντα να ακολουθούνται οι οδηγίες και οι συγκεντρώσεις που αναγράφουν οι ετικέτες των φαρμάκων.

Σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους όπως κατοικίες, αποθήκες, υπόγεια , κοινόχρηστα πολυκατοικιών , κτλ για την εξόντωση των κατσαρίδων εφαρμόζονται υπολλειματικοί ψεκασμοί με υγρό διάλυμα φαρμάκου.

Τα υγρά φάρμακα-κατσαριδοκτόνα επίσης εφαρμόζονται σε φρεάτια, υπονόμους, βόθρους και αποχετεύσεις βρίσκονται οι Ανατολικές και οι Αμερικάνικες κατσαρίδες.

Σε αυτά τα μέρη που είναι υγρά και βρώμικα δεν τοποθετείται τζελ. Ψεκάζονται με ισχυρά φάρμακα με υψηλή συγκέντρωση σε δραστική ουσία (πυρεθρίνες). Προτιμούνται κυρίως φάρμακα σε μορφή σκόνης που διαλύονται στο νερό.

Εστιάζονται γωνίες, τοίχοι, χαραμάδες, σωληνώσεις, πόρτες, παράθυρα, όπου υπάρχει σχετικά υψηλή υγρασία και νερό και οργανική ύλη. Πριν ψεκαστεί ο χώρος πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν όλα τα αντικείμενα και τροφές αν υπάρχουν και αν είναι δυνατό να έχει καθαριστεί ο χώρος από ακαθαρσίες, λάσπη, πέτρες, κτλ.

Σε καταστήματα, γραφεία, βιοτεχνίες και γενικά σε μέρη όπου είναι δύσκολο να εφαρμοστούν μόνο ψεκασμοί λόγω ύπαρξης αντικειμένων που δεν πρέπει να βραχούν, η απεντόμωση για τις κατσαρίδες μπορεί να συνδυαστεί και με άλλους τρόπους όπως αερόλυμα ή αέριο, τζελ και κατσαριδοπαγίδες με κόλλα.

Στα μέρη όπου θέλουμε να δώσουμε γρήγορη εξόντωση των κατσαρίδων σε κλειστά αεροστεγώς χώρους χρησιμοποιήσουμε φάρμακα σε αερόλυμα και αέρια εντομοκτόνα. Τέτοια φάρμακα είναι πολύ ισχυρά, πολύ επικίνδυνα, εφαρμόζονται μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις και θα πρέπει αυστηρά να εφαρμόζονται μόνο από επαγγελματίες απεντομωτές.

Διαβάστε το άρθρο μας:

Γερμανική ή ξανθιά κατσαρίδα

Η πιο κοινή κατσαρίδα που προσβάλλει τα σπίτια και γενικότερα χώροι ανθρώπινης δραστηριότητας είναι η γερμανική κατσαρίδα (Blattella germanica), οι λεγόμενες και ως ‘ξανθιές’ ή ‘ψιλό κατσαριδάκι’ .

Οι ενήλικες έχουν χρώμα ανοιχτό καφέ με δύο σκοτεινές λωρίδες ακριβώς πίσω από το πίσω μέρος του κεφαλιού και μεγεθος 12–15 χιλιοστά σε ενήλικη φάση.

Οι ανώριμες κατσαρίδες (ονομάζονται νύμφες) θα περάσουν από επτά στάδια της ανάπτυξης και είναι πιο σκούρες στο χρώμα. Χρειάζονται νερό, τροφή, ζέστη και καταφύγιο για να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν.Είναι νυκτόβια πλασματα. Αποφεύγουν το φως και κρύβονται από αυτό.Αν έχετε παρατηρήσει μικρές κατσαρίδες στην κουζίνα τότε πρόκειται 99% για αυτό το είδος.

Οι γερμανικές κατσαρίδες μπορούν να μεταφερθούν σε ενα σπίτι κρυμένες σε κουτιά, τσάντες που χρησιμοποιούνται ,έπιπλα, συσκευές, κιβώτια κ.α.. Μερικές φορές όταν ο καιρός είναι ζεστός μπορούν να μεταναστεύουν από τα γειτονικά σπίτια.

Σε πολυκατοικίες οι γερμανικές κατσαρίδες μπορεί να εξαπλωθούν από διαμέρισμα σε διαμέρισμα, από σκουπίδια στο περιβάλλοντα χώρο, από κοινόχρηστους χώρους όπως πλυσταριά, λεβητοστάσια, αποθηκευτικούς χώρους, και άλλες κοινόχρηστες εγκαταστάσεις.

Τρώνε τα πάντα ωστόσο έχουν μια προτίμηση σε αμυλούχες και ζαχαρούχες τροφές.

Επικοινωνήστε με την εταιρεία μας για να σας απαλλάξουμε από το πρόβλημά σας !
Περιοχές Εξυπηρέτησης Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική

https://spitibioclean.gr/contact/

Πού κρύβονται οι γερμανικές κατσαρίδες;

Οι κατσαρίδες κρύβονται οπουδήποτε μπορούν να βρουν το σκοτάδι, τη ζεστασιά, λίγη υγρασία, στέγη και φαγητό. Οι κύριες κρυψώνες βρίσκονται στην κουζίνα σε ντουλάπια, κάτω από τους νεροχύτες , σε συρτάρια και σακούλες.

Άλλα καταφύγια και μέρη όπου αρέσκονται να κυκλοφορούν είναι: κάτω από κουρτίνες, σε συσκευασίες από τροφές , σε διάφορες χαραμάδες και τρύπες, σε τσάντες, σωληνώσεις, βιβλία, μεντεσέδες, φούρνοι, πίσω από επενδύσεις ξύλου ή πλακάκια, σκούπες, διακόπτες, κουφώματα, ντουλάπες, νεροχύτες, παλιές εφημερίδες, σκουπίδια, εμπορευματοκιβώτια, σώματα καλοριφέρ, ηλεκτρικούς πίνακες, φούρνοι μικροκυμάτων, πίσω και κάτω από ψυγεία και πλυντήρια ρούχων, πίσω από καθρέφτες, μέσα σε βαλίτσες κτλ.

Καταπολέμηση κατσαρίδων με τζελ (gel)

Για να καταπολεμηθούν οι ξανθές κατσαρίδες στο σπίτι ολοκληρωτικά, τοποθετείται ένα ειδικό παχύρευστο φάρμακοκατσαριδοκτόνο τζελ σε μορφή σταγονών που βρίσκεται εντός μιας σύριγγας, σε διάφορα σημεία στην κουζίνα όπου παρατηρούνται.

tzel gia katsarides
Φώτο: Τζελ για κατσαρίδες σε ντουλάπι
Οι κατσαρίδες λατρεύουν το συγκεκριμένο τζελ επειδή αποτελείται από μίγμα ουσιών που καταναλώνουν (τροφή) και ταυτόχρονα μικρή δόση δραστικής ουσίας που τις εξοντώνει.

Ακόμη και μια μικρή δόση να καταναλώσουν εισπράττουν και το φάρμακο.
Το κατσαριδοκτόνο τζελ είναι ευρέως γνωστό στον κόσμο ως το νούμερο ένα φάρμακο εξόντωσης της γερμανικής κατσαρίδας.

Το κατσαριδοκτόνο τζελ μεταφέρεται από την μία κατσαρίδα στις άλλες και αυτό συμβαίνει και μέσω του κανιβαλισμού όπου οι ζωντανές κατσαρίδες τρώνε τις νεκρές που έχουν καταναλώσει από αυτό.

Με αυτό τον τρόπο και έχοντας μεριμνήσει και για την ύπαρξη των αυγών, το τζελ παραμένοντας στα διάφορα σημεία που τοποθετήθηκε καταφέρνουμε να εξοντώσουμε και τις κατσαρίδες που θα εκκολαφθούν αργότερα.

Το κατσαριδοκτόνο τζελ εφαρμόζεται σε μέρη χωρίς υγρασία ή σε μέρη όπου οι ψεκασμοί είναι αδύνατοι π.χ ντουλάπια. Το τζελ είναι αποτελεσματικά φάρμακα για την καταπολέμηση των ξανθών και καστανών κατσαρίδων (Γερμανική, Σουπέλλα) σε κουζίνες, μπάνια, ντουλάπια.

Για να είναι άκρως αποτελεσματικά όμως θα πρέπει να υπάρχει περιορισμένο εύρος των άλλων τροφών των κατσαρίδων (φαγητά, ακαθαρσίες, σκουπίδια κτλ). Επίσης η αποτελεσματικότητα των δολωμάτων αυτών μπορεί να υπονομευθεί από την κακή τοποθέτηση τους και για αυτό θα πρέπει να τοποθετούνται όσο το δυνατό πιο κοντά σε περιοχές όπου έχουν παρατηρηθεί.

Βοηθητικά με το τζελ ψεκάζονται και πατώματα, τοίχοι και χαραμάδες με υγρά εντομοκτόνα φάρμακα για γρηγορότερα αποτελέσματα.

Αμερικάνικη κατσαρίδα

Ανοιχτό καφέ-κόκκινο γυαλιστερό χρώμα, πιο μεγάλες σε μέγεθος από τα άλλα είδη. Κυρίως τις συναντάμε σε υπόγεια, σε φρεάτια ή σε σωλήνες αποχετεύσεων και υπονόμους. Σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να πετάξει. Είναι παμφάγες και έχουν τις ίδιες προτιμήσεις με τις άλλες κατσαρίδες. Τα θηλυκά γεννούν έως 15 κάψουλες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Κάθε θήκη περιέχει 6–28 αυγά τα οποία εκκολάπτονται σε 1-2 μήνες.

Οι κατσαρίδες αυτές επειδή κυκλοφορούν και ζουν σε μέρη αρκετά βρώμικα όπως αποχετεύσεις, φρεάτια κτλ μεταφέρουν πάνω τους πολλά μικρόβια γεγονός που τις καθιστά επικίνδυνες για την υγεία μας εάν βρεθούν στο σπίτι μας. Επίσης μολύνουν αρκετά με τα περιττώματα τους τους χώρους μας καθώς σε αυτά περιέχονται αλλεργιογόνες ουσίες.

Οι αμερικανικές κατσαρίδες μετακινούνται σε εσωτερικούς χώρους όταν συναντούν έλλειψη τροφίμων ή σημαντική αλλαγή στο κλίμα. Γενικά, οι αμερικανικές κατσαρίδες προτιμούν ζεστά, υγρά και σκοτεινά περιβάλλοντα με θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 30 βαθμών Κελσίου.

Συχνά εισέρχονται σε κλειστούς χώρους από το σύστημα αποχέτευσης ή περιστασιακά μεταναστεύουν από άλλες δομές, χωματερές κλπ.

Οι αμερικανικές κατσαρίδες είναι ιδιαίτερα συχνές σε εμπορικά κτίρια όπως εστιατόρια, αρτοποιεία, παντοπωλεία, μονάδες επεξεργασίας τροφίμων, νοσοκομεία κ.λ.π., όπου συνήθως μολύνουν χώρους αποθήκευσης τροφίμων και προετοιμασίας φαγητού, λεβητοστάσια, σωληνώσεις και υπόγεια. Μόλις βρεθούν σε μια κατοικία, οι αμερικανικές κατσαρίδες συνήθως μπαίνουν στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο υπόγειο ή στο δωμάτιο πλυντηρίων, αναζητώντας τρόφιμα και νερό.

Οι αμερικανικές κατσαρίδες τρέφονται με πολλά είδη τροφίμων αλλά προτιμούν τις αμυλούχες. Σε εξωτερικούς χώρους, τείνουν να τρώνε αποσπασματικά φύλλα, μύκητες, άλγη και μικρά έντομα. Εσωτερικά, τρώνε ψίχουλα που βρίσκονται κάτω από συσκευές, σε αποχετεύσεις, πίσω από ντουλάπια κουζίνας και στο πάτωμα. Τρώνε επίσης τρόφιμα για ζώα συντροφιάς που αφήνονται ακάλυπτα.

Ανατολική ή μαύρη κατσαρίδα

Έχουν σκούρο καφέ χρώμα, σχεδόν μαύρο και μεγαλύτερες σε μέγεθος από τις Γερμανικές. Προτιμά συνήθως σκοτεινά και υγρά μέρη όπως υπόγεια, μπάνια, κελάρια, φρεάτια, σκουπίδια, αποχετεύσεις, αποθήκες, λεβητοστάσια, κτλ. Εισέρχονται και σε σπίτια μέσω αποχετεύσεων ακόμα και σε ψηλούς ορόφους, κάτω από πόρτες, από μεταφορά πραγμάτων κτλ.

Τα θηλυκά γεννούν έως 10 κάψουλες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Κάθε θήκη περιέχει 14–16 αυγά τα οποία εκκολάπτονται σε 2 μήνες.

Είναι παμφάγο. Προτιμά κυρίως αμυλώδεις τροφές αλλά και σακχαρούχες ύλες, καθώς και τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Χρειάζονται πολλή υγρασία και δεν αντέχουν χωρίς νερό πάνω από δύο εβδομάδες. Μπορεί να τραφεί επίσης με χαρτί και νεκρή οργανική ύλη. Καταπολεμούνται κυρίως με ψεκασμούς με εντομοκτόνα.

Καστανή κατσαρίδα (Σουπέλλα)

Λίγο πιο μεγάλη και σκουρόχρωμη (χρώμα καστανό) από τις Γερμανικές κατσαρίδες. Υπάρχουν σε μέρη όπου συναντάμε και την γερμανική κατσαρίδα.

Μπορεί ακόμα να βρεθεί πίσω από βιβλία σε βιβλιοθήκες ή ακόμα και πίσω από τις ταπετσαρίες τοίχου τρώγοντας την κόλλα. Σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να πετάξει. Είναι παμφάγες, συμπεριφέρονται όπως οι Γερμανικές κατσαρίδες και εξολοθρεύονται όπως αυτές.

fb cover 2