Η απεντόμωση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, αποθήκης ή εργοστασίου, και ακόμα πιο συγκεκριμένα καταστήματος – επιχείρησης εστίασης, επεξεργασίας ή αποθήκευσης ή πώλησης τροφίμων και ποτών ( εστιατορίου, μπαρ, καφετερίας, φούρνου, κάβας, κρεοπωλείου, μανάβικου. παντοπωλείου, σούπερ μάρκετ, κ.τ.λ. ) είναι υποχρεωτική καθώς υπόκειται στους κανόνες του ΕΦΕΤ.

Κάθε πότε γίνεται η απεντόμωση καταστήματος?

Η απεντόμωση καταστήματος γίνεται ανά τακτά διαστήματα, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης. Ένα εστιατόριο ή ένας φούρνος ή ένα εργοστάσιο τροφίμων που κάνει συχνά επεξεργασία, αποθήκευση και πώληση τροφίμων είναι αναγκαίο να κάνει αρκετά συχνά εφαρμογές απεντόμωσης και καταπολέμησης τρωκτικών (μυοκτονία), τουλάχιστον 4-6 φορές ετησίως. Η εφαρμογή γίνεται σε συμφωνηθέντα ημέρα και ώρα μεταξύ επιχείρησης και εταιρίας. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν όμως ότι κάθε εφαρμογή γίνεται ενώ ο χώρος είναι καθαρός, δεν υπάρχουν εκτεθειμένα τρόφιμα, δεν υπάρχουν πελάτες στον χώρο, ο χώρος αερίζεται επαρκώς και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των παρευρισκόμενων (ενδυμασία, μάσκες, κ.τ.λ. ) πριν και κατά την διάρκεια της εφαρμογής.

Η κάθε επιχείρηση οφείλει να λαμβάνει μέτρα ώστε να αποφεύγονται οι είσοδοι εντόμων και τρωκτικών στο εσωτερικό των κτιρίων και επίσης να λαμβάνει μέτρα ώστε να αποφεύγεται η προσέλκυση τους. Οφείλει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και των συμβουλών του υπεύθυνου επιστήμονα-επαγγελματία που εφαρμόζει τις απεντομώσεις – μυοκτονίες.

Η επιχείρηση οφείλει να συνεργάζεται με εταιρία Απεντομώσεων που φέρει άδεια καταπολέμησης εντόμων-τρωκτικών από τις δημόσιες αρχές. Κάθε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος διατηρεί φάκελο συνεργασίας με την εταιρία απεντόμωσης στον οποίο οφείλει να υπάρχουν τα εξής έγγραφα:

  • Συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ επιχείρησης-εταιρίας απεντόμωσης
  • Πιστοποιητικό εφαρμογών με ημερομηνία εφαρμογής και υπογραφή του υπεύθυνου επιστήμονα της εταιρίας απεντόμωσης
  • Κρατική άδεια καταπολέμησης εντόμων-τρωκτικών της εταιρίας ή του υπεύθυνου επιστήμονα
  • Κάτοψη παγίδων εντόμων-τρωκτικών που υπάρχουν στον χώρο και αρχείο ελέγχου αυτών
  • Έγγραφα των φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν και οδηγίες χρήσεις τους από την εταιρία που κατέχει την άδεια εμπορία αυτών (msds).

Επικοινωνήστε με την εταιρία μας για να σας δώσουμε προγράμματα απεντόμωσης και μυοκτονίας του καταστήματός / επιχείρησή σας.

Η εταιρία που αναλαμβάνει τις εφαρμογές απεντόμωσης και μυοκτονίας οφείλει να χρησιμοποιεί φάρμακα και τρωκτικοκτόνα που έχουν κρατική άδεια και η άδεια να είναι σε χρονική ισχύ καθώς και να χρησιμοποιούνται όπου και όπως λέει ο κατασκευαστής. Δεν εφαρμόζονται φάρμακα απευθείας πάνω σε συσκευασίες τροφίμων και πάγκους ή μηχανήματα αυτών. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την μυοκτονία πρέπει να βρίσκονται πάντα εντός παγίδων και όχι εκτεθειμένα.

Η εταιρία απεντόμωσης σε συνεργασία με την κάθε επιχείρηση τοποθετεί τις κατάλληλες παγίδες για τα έντομα και τρωκτικά εντός και εκτός του καταστήματος, με αρίθμηση αυτών. Οι παγίδες ελέγχονται μόνο από την εταιρία και τον υπεύθυνο επιστήμονα και όχι από υπάλληλο ή άλλο άτομο αναρμόδιο της επιχείρησης.

Η απεντόμωση – μυοκτονία ενός καταστήματος – χώρου γίνεται προληπτικά αλλά και κατασταλτικά σε περίπτωση προβλήματος ειδικά όταν υπάρχει υποψία παρουσίας ποντικού στον χώρο.

Απεντομώσεις Τουριστικών καταλυμάτων

απεντόμωση ξενοδοχείων

Στα τουριστικά καταλύματα (Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) ισχύει η ίδια νομοθεσία και οι κανόνες υγιεινής από τον ΕΦΕΤ που ισχύει για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η απεντόμωση και μυοκτονία στα ξενοδοχεία που παρέχουν τροφή σε πελάτες τους οφείλουν να έχουν συνεργασία με εταιρία απεντομώσεων και να εφαρμόζονται τακτικά προγραμματισμένες προληπτικές εφαρμογές (τουλάχιστον μηνιαίες) ενώ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-τουριστικά καταλύματα που δεν παρέχουν τροφή σε πελάτες τους οφείλουν μια φορά ετησίως να έχουν πιστοποιητικό εφαρμογής απεντόμωσης από νόμιμη συνεργαζόμενη εταιρία.

fb cover 2
https://spitibioclean.gr/apentomoseis/