Η καθημερινή δραστηριότητά μας στον καναπέ όπου συχνά τρώμε, πίνουμε, ξαπλώνουμε κτλ. έχει ως αποτέλεσμα πολύ συχνά να λερώνεται και στο ύφασμα εμφανίζονται να λεκέδες όπου συχνά είναι έντονοι, θαμπώνουν το ύφασμα και γίνονται ενοχλητικοί στην εμφάνιση. Κάθε λεκές στον καναπέ απαιτεί γρήγορη αντίδραση από μέρους μας ώστε να μην γίνει ‘μόνιμος’ , να μη ποτίσει το ύφασμα εσωτερικά και φυσικά να μην επηρεάσει τις ίνες ακόμα και στην υφή τους.

Η απομάκρυνση δύσκολων λεκέδων προϋποθέτει την εφαρμογή βασικών τεχνικών , καθαριστικών και την ικανότητα αναγνώρισης τους.

Οι λεκέδες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:  Διαλυτούς από νερό και σε διαλυτούς από διαλύτες. Συνήθως οι λεκέδες που διασπώνται από διαλύτες (γράσο, λάδι, πίσσα, μελάνι) είναι γυαλιστεροί και αφήνουν χρώμα πάνω σε λευκό πανί που χρησιμοποιούμε για ξελέκιασμα.

Οι υδατοδιαλυτοί λεκέδες αφήνουν χρώμα και μόνο με νερό πάνω στο πανί. Οι λεκέδες φαγητού είναι πιο κολλώδεις .

Σε λεκέδες που είναι οπτικά ορατοί αφού τους αναγνωρίσουμε εφαρμόζουμε τα προϊόντα καθαρισμού (ξελεκιαστικά), τρίβουμε και ξεβγάζουμε.

Σε περιπτώσεις που το σημάδι δεν αφαιρείται ούτε με ειδικά ξελεκιαστικά, τότε ίσως έχει βάψει η ίνα του υφάσματος από τον λεκέ και έχει αφήσει μόνιμο σημάδι χωρίς να σημαίνει ότι η βρωμιά δεν έχει απομακρυνθεί.

παρακολουθήστε το βίντεο με τα στάδια του βιολογικού καθαρισμού καναπέδων.

Λεκές στον καναπέ από κρασί, χυμό, καφέ

Σε λεκέδες όπως κρασί, καφέ, χυμό , εφαρμόζουμε γρήγορα στην αρχή μια καθαρή πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί και πατάμε (ταμπονάρουμε) χωρίς να τρίβουμε ώστε να αφαιρεθεί μεγάλη ποσότητα του υγρού. Παίρνουμε μια λευκή πετσέτα την εμποτίζουμε με οξυζενέ και ταμπονάρουμε μέχρι να αφαιρεθεί το χρώμα όσο περισσότερο γίνεται.

Σε παλαιότερους λεκέδες όπου έχουν στεγνώσει θα χρειαστεί βοήθεια επαγγελματία και σωστός καθαρισμός με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα ειδικά απορρυπαντικά που διασπούν τους λεκέδες ώστε να αφαιρεθούν από το ύφασμα και επανέλθει η εμφάνιση του υφάσματος.

Αρχικά εφαρμόζουμε ξελεκιαστικό διάλυμα στον λεκέ και ίσως χρειαστεί να τρίψουμε με μια βούρτσα από έξω προς τα μέσα προσεκτικά για να μην “ανοίξει” ο χρωματικός λεκές και γίνει μεγαλύτερος. Εφαρμόζουμε το ειδικό ξελεκιαστικό για οργανικούς λεκέδες και το τρίψιμο όσες φορές χρειαστεί και ξεβγάζουμε με ήπια απορρυπαντικά και αναρροφάμε. Δεδομένου ότι το κρασί, ο καφές και οι χυμοί είναι όξινοι εφαρμόζουμε αλκαλικό διάλυμα απορρυπαντικού για την εξουδετέρωσή τους. Στην συνέχεια θα πρέπει να δράσουμε και με άλλο καθαριστικό που αφαιρεί τον χρωματικό λεκέ που απέμεινε αν και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Είναι σημαντικό να γίνεται εξουδετέρωση και ξέβγαλμα στο σημείο που εφαρμόστηκαν τα ξελεκιαστικά για να μην καταστραφεί η ίνα του υφάσματος.

ΠΡΙΝ 8

Λεκές από ούρα

Αν ο λεκές είναι φρέσκος δηλαδή υγρός, παίρνουμε απορροφητικό χαρτί και ταμπονάρουμε τον λεκέ για να απορροφηθεί η περίσσεια ούρα. Μην τρίβετε δυνατά, γιατί θα απλωθεί περισσότερο στον καναπέ. Όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε χυμένο υγρό, απλώς πιέστε το χαρτί/πανί στο βρεγμένο σημείο για να απορροφήσει επιπλέον υγρό.

Για να αφαιρεθεί πλήρως ο λεκές από ούρα και η μυρωδιά του από το ύφασμα του καναπέ καλέστε άμεσα επαγγελματία που φέρει κατάλληλο εξοπλισμό και τα κατάλληλα απορρυπαντικά αναλόγως τον τύπο του υφάσματος. Προσοχή μην αφήσετε για πολύ καιρό τον λεκέ χωρίς να καθαριστεί γιατί θα γίνει πολύ δύσκολη η αφαίρεση του καθώς και η κιτρινίλα θα ‘βάψει’ το ύφασμα έως και μόνιμα.

πριν και μετά τον βιολογικό καθαρισμό

Λεκές από μελάνι

Οι λεκέδες μελανιού είναι δύσκολο να αφαιρεθούν, ειδικά εάν το μελάνι είναι μόνιμο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές δοκιμασμένες τεχνικές και ουσίες που λειτουργούν αρκετά καλά όπως το οινόπνευμα. Είναι σημαντικό να αφαιρεθεί ο λεκές όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς όσο περισσότερο κάθεται, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αφαιρεθεί.

Με ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας ταμπονάρουμε χωρίς να τρίβουμε γιατί το τρίψιμο μπορεί να εξαπλώσει τον λεκέ. 

Δουλεύουμε από έξω προς το κέντρο και προσπαθήστε να απορροφήσετε όσο περισσότερο μελάνι μπορείτε. Αλλάζουμε το πανί ή χαρτί κουζίνας όταν χρειάζεται.

Χρησιμοποιούμε οινόπνευμα για να αφαιρεθεί το μελάνι από δέρμα, ύφασμα ή βινύλιο, αλλά ανεξάρτητα από το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένος ο καναπές καλό είναι να γίνεται μια δοκιμή πρώτα σε περίπτωση που αλλάξει το χρώμα ή προκαλέσει ζημιά. 

Κάνουμε τα εξής βήματα:

  • Ταμπονάρουμε προσεκτικά το λεκέ από μελάνι με το πανί. 
  • Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε με νερό πολύ καλά την περιοχή του λεκέ. 
  • Στεγνώνουμε με μια καθαρή πετσέτα. 
  • Σε περιπτώσεις που το μελάνι δεν έχει φύγει ή έχει στεγνώσει και ο λεκές έχει παραμείνει αρκετές μέρες στο ύφασμα του καναπέ θα χρειαστούμε την βοήθεια επαγγελματία με ειδικά ξελεκιαστικά προϊόντα και εξοπλισμό.
fb cover 2