Η απεντόμωση για κατσαρίδες διαφέρει αναλόγως το ποιο είδος κατσαρίδας έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τον χώρο που βρίσκονται και το μέγεθος της προσβολής . Τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν για την εξολόθρευση τους μπορεί να είναι σε υγρή μορφή, αέρια, αερόλυμα και τζελ ή ακόμα και συνδυασμός αυτών.

Σε εσωτερικούς χώρους όπως σπίτια εφαρμόζονται ψεκασμοί με εντομοκτόνα επαφής-στομάχου και τζελ (εντομοκτόνο δόλωμα). Σε ορισμένες περιπτώσεις και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες μπορεί να εφαρμοστεί αέριο εντομοκτόνο ή αερόλυμα.

Σε εξωτερικούς χώρους , φρεάτια, αποθήκες, λεβητοστάσια, αποχετεύσεις , κοινόχρηστα και υπόγεια πολυκατοικιών εφαρμόζονται ψεκασμοί με υγρά διαλύματα εντομοκτόνου φαρμάκου με μεγάλη υπολλειματική δράση.

Κατσαρίδες εξόντωση

Αν θέλετε να εξοντώσετε τις κατσαρίδες άμεσα και σίγουρα από το σπίτι σας τότε πρέπει να καταφύγετε στην λύση της απεντόμωσης από επαγγελματίες. Απευθυνθείτε σε εταιρίες Απεντόμωσης-Απολύμανσης πριν καταφύγετε σε δικές σας πρωτοβουλίες.

Αν θέλετε όμως να αποφύγετε την απεντόμωση για προσωπικούς λόγους π.χ θέλετε να αποφύγετε τα εντομοκτόνα φάρμακα , τότε θα πρέπει να καταφύγετε σε λύσεις καθαριότητας , πρόληψης και τοποθέτηση κατσαριδοπαγίδων με κόλλα.

Οι κατσαρίδες για να επιζήσουν θέλουν νερό , ζέστη, καταφύγιο και φαγητό. Δεδομένο ότι σε κατοικίες όπου η ζέστη, η υγρασία υπάρχει και συν το γεγονός ότι είναι παμφάγες η λύση της καθαριότητας δεν θα σας επιφέρει ικανοποιητικό αποτέλεσμα αν έχετε ήδη πρόβλημα.

Οι κατσαριδοπαγίδες λειτουργούν χωρίς φάρμακα. Η κόλλα τους έχουν μυρωδιά που τις έλκει αν είναι κοντά. Οι κατσαρίδες κολλάνε και σε λίγη ώρα πεθαίνουν. Σε πολύ μικρές προσβολές ίσως να χει κάποιο αποτέλεσμα και να έχετε καταφέρει να τις διώξετε με αυτόν τον τρόπο δίχως απεντόμωση.

Απεντόμωση για κατσαρίδες

Κατσαρίδες από που μπαίνουν;

Οι κατσαρίδες μπορούν να εισέλθουν σε ένα σπίτι κρυμμένες σε κουτιά, τσάντες που χρησιμοποιούνται, έπιπλα, συσκευές, κιβώτια κ.α. είτε μέσω των αποχετεύσεων.

Μερικές φορές όταν ο καιρός είναι ζεστός μπορούν να μπαίνουν και από τα γειτονικά σπίτια. Σε υπαίθρια σπίτια μπορούν να εισέλθουν και από τους εξωτερικούς χώρους.

Απεντόμωση για κατσαρίδες σε φρεάτια


Αν έχετε παρατηρήσει κατσαρίδες κοντά σε αποχετεύσεις, σωληνώσεις, φρεάτια και παρατηρείται συχνά να βγαίνουν από εκεί τότε αυτό σημαίνει ότι ο βόθρος σας ή το αποχετευτικό σύστημα του κτιρίου έχει έντονο πρόβλημα με κατσαρίδες. Τα είδη των κατσαρίδων που αναπτύσσονται σε αυτά τα μέρη είναι συνήθως οι Ανατολικές κατσαρίδες (μαύρες) και οι Αμερικάνικες (καφεκόκκινες).

Αναγκάζονται να βγούν από αυτό αν ο πληθυσμός τους γίνει μεγάλος ή η στάθμη των νερών έχει ανέβει αρκετά και αναγκάζονται οι κατσαρίδες να βγούνε στην επιφάνεια.

Για την εξολόθρευση κατσαρίδων που βγαίνουν από τις αποχετεύσεις ψεκάζουμε με ισχυρά εντομοκτόνα φάρμακα εντός αυτών και γύρω από αυτά με αρκετές επαναλήψεις έως ότου εξαλειφθούν για πάντα. Αν είναι εφικτό ψεκάζουμε εντός των φρεατίων-βόθρων ανασηκώνοντας το καπάκι τους.

Σε πολυκατοικίες που είναι συνδεδεμένες με το αποχετευτικό σύστημα των πόλεων οι κατσαρίδες συναντώνται αρκετά συχνά στα υπόγεια, λεβητοστάσια, αποθήκες και εισβάλλουν στα διαμερίσματα κάτω από τις πόρτες αφού σκορπισθούν στους κοινόχρηστους χώρους και τις σκάλες.

Πολλές φορές όμως μέσω των σωληνώσεων που είναι συνδεδεμένες με την αποχέτευση να βρεθούν ακόμα και σε διαμερίσματα που βρίσκονται ψηλά.

Απεντόμωση για Κατσαρίδες στην κουζίνα

Για να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες στην κουζίνα γρήγορα και οριστικά θα πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες απεντομωτές. Η απεντόμωση με τον σωστό τρόπο, τα κατάλληλα φάρμακα (εντομοκτόνα) και οι χρήσιμες συμβουλές ενός επαγγελματία θα σας κάνει να απαλλαγείτε από τις αηδιαστικές αλλά και επικίνδυνες για την υγεία σας κατσαρίδες.

Η καθαριότητα σαν λύση δεν επιφέρει αποτέλεσμα από μόνη της. Οι κατσαρίδες προσβάλλουν και καθαρούς χώρους αρκεί για αυτές να έχουν τα βασικά : καταφύγιο, ζέστη, υγρασία, τροφή. Μια καθαρή κουζίνα ή ένα καθαρό σπίτι π.χ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως “απλησίαστο κάστρο” για τα έντομα αυτά.

Μη κάνετε το λάθος να ψεκάζετε με τα κοινά εντομοκτόνα φάρμακα του εμπορίου ασύστολα και σε χώρους που δεν πρέπει. Μολύνετε τον χώρο σας , και πολλές φορές το αποτέλεσμα θα είναι να τις μετατοπίσετε σε άλλες κρυψώνες κάποιες από αυτές που δεν θα εξοντωθούν. Επίσης οι κατσαρίδες από γενιά σε γενιά έχουν την ικανότητα να αποκτούν άμυνα και αντοχή στα εντομοκτόνα και η ασύστολη χρήση των φαρμάκων έχει ως αποτέλεσμα αυτό ακριβώς το γεγονός.

απεντόμωση για κατσαρίδες με τζελ
απεντόμωση για κατσαρίδες με τζελ

Για την εξολόθρευση κατσαρίδων στη κουζίνα (ξανθές κατσαρίδες ή αλλιώς ψιλό κατσαριδάκι) βάζουμε κατσαριδοκτόνο τζελ σε μορφή σταγονών σε διάφορα σημεία όπου παρατηρούνται όπως ντουλάπια, πάγκους, χαραμάδες, κτλ.

Οι κατσαρίδες καταναλώνουν το τζελ σαν τροφή και ταυτόχρονα εισπράττουν μικρή δόση δηλητηρίου που τις εξοντώνει. Το τζελ είναι το πιο διαδεδομένο φάρμακο εξόντωσης της γερμανικής κατσαρίδας.

Εξαφανίστε τις κατσαρίδες απλά κάνοντας απεντόμωση. Απευθυνθείτε σε επαγγελματία ή ακολουθείστε οι ίδιοι τις συμβουλές για την κατάλληλη χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων για την ανάλογη περίπτωση και για το είδος της κατσαρίδας που θα αντιμετωπίσετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ:

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ (FAQ)

Πόσα είδη Κατσαρίδας υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλά είδη κατσαρίδας στον κόσμο ωστόσο στην χώρα μας συναντάμε τέσσερα είδη:

  • Την Γερμανική λεγόμενη και ως ξανθιά κατσαρίδα.
  • Την Αμερικάνικη λεγόμενη και ως κόκκινη κατσαρίδα.
  • Την Ανατολική λεγόμενη και ως μαύρη κατσαρίδα.
  • Την Σουπέλλα λεγόμενη και ως καστανή κατσαρίδα.

Η πιο κοινή κατσαρίδα που προσβάλλει τα σπίτια και γενικότερα χώρους ανθρώπινης δραστηριότητας είναι η γερμανική κατσαρίδα.

Τι απωθεί τις κατσαρίδες;

Τις κατσαρίδες τις απωθεί από το μέρος που φωλιάζουν η μυρωδιά του εντομοκτόνου φαρμάκου ή εντομοαπωθητικού. Το καταλαβαίνουμε εύκολα αυτό όταν ψεκάζουμε προς το μέρος τους ή κοντά τους.

Οι κατσαρίδες αρχίζουν και τρέχουν ψάχνοντας μέρος να κρυφτούνε. Ξύδι, αμμωνία, χυμός λεμόνι έχουν απωθητική δράση αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Η πολλή έντονη ζέστη ή το πολύ κρύο και το φως επίσης απομακρύνει τις κατσαρίδες μέχρι να βρουν το καταφύγιο με τις προυποθέσεις που χρειάζονται.

Κάθε πότε γεννάνε οι κατσαρίδες;

Για να έχουν την ικανότητα οι θηλυκές κατσαρίδες να γεννήσουν θα πρέπει να έχουν περάσει από το νυμφικό στάδιο στο ενήλικο. Στο ενήλικο στάδιο μπορούν να αναπαραχθούν πλέον.

Κάθε θηλυκό αναλόγως τις συνθήκες , μπορεί να γεννήσει από 4 ωοσάκους (αυγά) και περισσότερους κατά τη διάρκεια της ζωής του όπου κάθε ωόσακος περιέχει άνω των 10 αυγών.

Αυγά κατσαρίδας
τα αυγά της κατσαρίδας

Τα αυγά εκκολάπτονται σε 1-2 μήνες περίπου και οι νύμφες γίνονται ενήλικες σε 2 ως 6 μήνες αναλόγως το είδος και τις συνθήκες διαβίωσης τους. Γεννάνε όλο τον χρόνο αρκεί να ευνοούν οι συνθήκες ωστόσο ευνοούνται σε θερμοκρασίες 20 με 30 βαθμών.

Γιατί οι Κατσαρίδες Βγαίνουν το Βράδυ;

Οι κατσαρίδες είναι νυκτόβιες και αποφεύγουν το φως. Αν δείτε κατσαρίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας συνήθως σημαίνει ότι υπάρχουν τόσες πολλές κατσαρίδες που οι κρυψώνες είναι υπερπλήρης και αναγκάζονται να βγαίνουν στο φως της ημέρας.

Πόσο ζούνε οι κατσαρίδες;

Οι κατσαρίδες έχουν κύκλο ζωής περίπου ένα χρόνο ίσως και μπορούν να ζήσουν λίγο παραπάνω αν είναι τέλειες οι συνθήκες. Ο κύκλος ζωής τους ξεκινάει από την ωοθήκη-αυγό όπου αναπτύσσονται οι προνύμφες, όταν εκκολαφθούν αυτές βγαίνουν ως νύμφες και μετατρέπονται σε ενήλικες και ώριμες σεξουαλικά σε ένα ως τρεις μήνες.

Οι κατσαρίδες μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τροφή μέχρι και τριάντα ημέρες, αλλά αν στερούνται την υγρασία για περίπου δύο εβδομάδες τότε θα πεθάνουν. Οι μεγάλες κατσαρίδες και κυρίως τα είδη Ανατολική και Αμερικάνικη κατσαρίδα μπορούν να επιβιώσουν πιο εύκολα από τα άλλα είδη (Γερμανική ή Σουπέλλα)

Τι τρώνε οι κατσαρίδες;

Είναι παμφάγες, τρώνε τα πάντα. Τις προσελκύουν οι έντονες μυρωδιές (σκουπίδια) και έχουν μια προτίμηση σε αμυλούχες και ζαχαρούχες τροφές. Τρώνε γλυκά, αλλαντικά, ψωμί, σάλτσες, και σχεδόν κάθε άλλη ανθρώπινη ή κατοικίδιων ζώων τροφή.

Μέσα σε ένα σπίτι τρέφονται συνήθως από τα σκουπίδια , από τα ψίχουλα , από πιάτα λερωμένα με τροφές, από συσκευασίες τροφών που έχουν ανοιχτεί ή δεν είναι καλά κλειστές , από διάφορες υγρές τροφές που έχουν στάξει σε συρτάρια και ντουλάπια είτε πάνω στις συσκευασίες τους π.χ βάζο με μέλι , σιρόπια και άλλα. Επίσης τρώνε και νεκρές κατσαρίδες ή τα περιττώματα τους αν υπάρχουν.
Σε εξωτερικούς χώρους οι κατσαρίδες τρέφονται με οργανικές ουσίες σε αποσύνθεση, με άλλα νεκρά έντομα, με χαρτί , σκουπίδια και γενικότερα οτιδήποτε βρούνε.

Είναι οι κατσαρίδες επικίνδυνες

Είναι οι κατσαρίδες επικίνδυνες για την υγεία μας;

Πρόσφατες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι κατσαρίδες μπορούν εύκολα να μεταδώσουν βακτήρια και και μικρόβια.

Μερικοί άνθρωποι, κυρίως παιδιά, μπορεί να είναι αλλεργικοί και να έχουν ασθματικές αντιδράσεις αν το δέρμα έρθει σε επαφή με αυτές, καθώς και με τα περιττώματα τους.

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι κατσαρίδες έχουν προκαλέσει φυματίωση, χολέρα, λέπρα, δυσεντερία και τύφο, πέρα από τις άλλες κοινές αρρώστιες, όπως η σαλμονέλα από κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

fb cover 2