Εδώ θα απαντήσουμε στο συνήθες ερώτημα : Έχω τσιμπήματα στο σώμα, είναι από ψύλλους ή από κοριούς? Η απάντηση κρύβεται στην διαφορά των τσιμπημάτων τους στο σώμα αλλά και στα συμπτώματα.

Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο εντόμων αυτών είναι ότι τρέφονται με αίμα και συνήθως τσιμπάνε πολλές φορές πάνω στο δέρμα μας ή στο δέρμα των ζώων.

Οι ψύλλοι δραστηριοποιούνται και την μέρα και την νύχτα αμέσως μόλις αισθανθούν την θερμότητα του ξενιστή (άνθρωπο ή ζώο) και τις δονήσεις όπου και πηδάνε πάνω του και αρχίζουν να τρέφονται με αίμα. Προτιμούν να τσιμπούν τα ζώα για αυτό και πολλές φορές ενώ το κατοικίδιο έχει προσβληθεί από ψύλλους σε ανθρώπους δεν παρατηρούνται τσιμπήματα.

Οι κοριοί συνήθως δραστηριοποιούνται το βράδυ και τσιμπάνε σε ακάλυπτα μέρη του σώματός μας κατά την διάρκεια του ύπνου μας. Τα τσιμπήματα τους είναι πολύ κοντινά μεταξύ τους (από 1 ως 3 εκατοστά) και συνήθως είναι στην σειρά, χαρακτηριστικό το οποίο μας κάνει να τα ξεχωρίζουμε από τα άλλα τσιμπήματα (κουνούπια, ψύλλους κλπ). Τα σπυράκια που σχηματίζονται στο σώμα είναι έντονα κόκκινα σε οβάλ σχήμα. Συνήθως τα σπυράκια μετά από τσίμπημα κοριού έχουν ίδιο μέγεθος.

Τα τσιμπήματα των ψύλλων φαίνονται στο δέρμα ως μικρές κόκκινες κηλίδες με χαρακτηριστικό έντονο κόκκινο στο κέντρο στο σημείο του δαγκώματος. Σε σύγκριση με αυτά των κοριών τα τσιμπήματα προκαλούν περισσότερο πρήξιμο και είναι πιο φλεγμονώδη ενώ έχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους ως προς το μέγεθος.

Μια άλλη διαφορά για να τα ξεχωρίζουμε είναι η περιοχή που αυτά τσιμπάνε. Οι κοριοί τσιμπάνε συνήθως στο πάνω μέρος του σώματος (πλάτη, μέση, χέρια) ενώ οι ψύλλοι πιο χαμηλά κυρίως στα πόδια.

Μια άλλη διαφορά είναι ότι τα τσιμπήματα των ψύλλων τα αισθανόμαστε κατευθείαν στο δέρμα μας και η φαγούρα ξεκινάει αμέσως σε αντίθεση με αυτά των κοριών όπου τα τσιμπήματα δεν τα αισθανόμαστε κατευθείαν λόγω του αναισθητικού σάλιου που εκκρίνουν κατά το δάγκωμα και η φαγούρα ξεκινάει μετά από ώρες.

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τσιμπήματα κοριών.

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τσιμπήματα ψύλλων.

Διαβάστε τα άρθρα μας:

Επικοινωνήστε με την εταιρεία μας για να σας απαλλάξουμε από το πρόβλημά σας !
Περιοχές Εξυπηρέτησης Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική

https://spitibioclean.gr/contact/

Συμπτώματα τσιμπημάτων

Αν ένας κοριός τσιμπήσει το δέρμα σας, δεν θα το αισθανθείτε αμέσως γιατί εκκρίνουν μια μικρή ποσότητα αναισθησίας . Τα τσιμπήματα φαίνονται μετά από ώρες ωστόσο μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες για να αναπτυχθούν τα συμπτώματα.

Μερικοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν αξιοσημείωτα συμπτώματα από τα τσιμπήματα. Όταν τα συμπτώματα αναπτύσσονται, τα τσιμπήματα τείνουν να είναι κόκκινα και πρησμένα με ένα σκοτεινό σημείο στο κέντρο.

τσιμπήματα ψύλλου 2
τσιμπήματα ψύλλων

Τα τσιμπήματα φέρνουν φαγούρα και προκαλούν μια αίσθηση καψίματος. Το ξύσιμο των τσιμπημάτων μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία ή μόλυνση. Κατά δεύτερο λόγο μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα και αϋπνίες.

Οι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες εφόσον μετακινούνται από ξενιστή σε ξενιστή. Η κύρια ανησυχία είναι η ενόχληση που μπορούν να προκαλέσουν τα τσιμπήματα των ψύλλων στους ανθρώπους και τα κατοικίδια.

Τα τσιμπήματα τους προξενούν έντονη φαγούρα στους ξενιστές και στη συνέχεια ερεθισμό και φλεγμονή. Η ευκολία αλλαγής ξενιστή και η συχνή απομύζηση αίματος κάνει τους ψύλλους σοβαρούς φορείς ασθενειών όπως η πανώλη και ο μελιταίος πυρετός.

Υπάρχουν και συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων στα δαγκώματα των ψύλλων που αποτελούν επείγουσα ιατρική εξέταση και περιλαμβάνουν δύσπνοια, πρήξιμο των χειλιών ή της γλώσσας, ζάλη, ναυτία και πόνο στο στήθος .

Θεραπεία

Τα τσιμπήματα ψύλλων και κοριών μπορούν να αντιμετωπιστούν ως εξής:

Αρχικά πλύνετε πρώτα την περιοχή για να προλάβετε τη μόλυνση από την εξάπλωση και αποφύγετε το ξύσιμο. Για ανακούφιση μπορείτε να εφαρμόσετε αντιοξειδωτικές κρέμες, λοσιόν ή αλοιφές πάντα με την συμβουλή του φαρμακοποιού σας. Αν πάθετε μόλυνση ή σοβαρότερα συμπτώματα πολύ πιθανό να χρειαστείτε την συμβουλή γιατρού.

fb cover 2