Κοριοί στο σπίτι μας, τι λύσεις υπάρχουν
Η αντιμετώπιση κοριών στο σπίτι ή στο στρώμα, ή σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, ίσως είναι η δυσκολότερη περίπτωση σε σύγκριση με άλλα παρόμοια παράσιτα υγειονομικής σημασίας. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τους τρόπους που εισέρχονται στο σπίτι μας, τα σημεία που πιθανόν να κρύβονται και τους τρόπους που μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.
Κοριός έντομο
Οι κοριοί είναι μικροσκοπικά παράσιτα που τρέφονται με αίμα ζώων και ανθρώπων. Μπορούν να περάσουν ακόμη και από περάσματα που δεν ξεπερνούν σε πάχος μια πιστωτική κάρτα και εντοπίζουν την ανθρώπινη παρουσία από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά την εκπνοή.
Έχουν οβάλ σχήμα και καφετί – κόκκινο χρώμα. Τα σώμα ενός ενήλικου κοριού είναι επίπεδο και δεν ξεπερνά σε μέγεθος τα πέντε χιλιοστά.
Αφού τραφεί, το σώμα του κοριού διογκώνεται και το χρώμα του γίνεται κοκκινωπό. Τα ανήλια έχουν χρώμα λευκοκίτρινο και είναι σε μέγεθος ενός χιλιοστού.
Οι κοριοί δεν πετούν, όμως περπατάνε πολύ γρήγορα και μπορούν να σκαρφαλώσουν σε κάθε επιφάνεια, όπως σε τοίχους και ταβάνια.
Οι κοριοί πολλαπλασιάζονται σχετικά γρήγορα. Κάθε θηλυκό γεννά από 200 έως 500 αυγά (λευκού χρώματος) κατά τη διάρκεια της ζωής του που είναι 12 περίπου μήνες. Μέσα από αρκετά στάδια θα καταλήξει σε ενήλικο έντομο ύστερα από 4-5 εβδομάδες.
Για αυτό το λόγο πρέπει να δράσουμε γρήγορα μόλις έχουμε ενδείξεις. Επειδή οι ενήλικοι κοριοί έχουν την ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή για πολλούς μήνες, παραμένοντας αδρανείς στα κρησφύγετα τους δεν πρέπει να παρασυρόμαστε αν έχουμε αρκετό καιρό να δούμε κάποιο τσίμπημα πάνω στο σώμα μας.
Τσίμπημα κοριού
Το τσίμπημα κοριού στον άνθρωπο συνήθως είναι σε διατεταγμένες γραμμές το ένα δίπλα στο άλλο σε αποστάσεις 1 ως 3 εκατοστών ή συστάδες με πολλαπλά δαγκώματα.
Ο κοριός είναι έντομο το οποίο τρέφεται με αίμα ανθρώπων και ζώων.
Οι κοριοί μπορούν να δαγκώσουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος αλλά συνήθως δαγκώνουν περιοχές του δέρματος που εκτίθενται ενώ κοιμόμαστε, όπως το πρόσωπο, το λαιμό, την μέση, την πλάτη, τα χέρια και σπανίως τα πόδια.
Αν ένας κοριός τσιμπήσει το δέρμα σας, δεν θα το αισθανθείτε αμέσως γιατί εκκρίνουν μια μικρή ποσότητα αναισθησίας . Τα τσιμπήματα φαίνονται μετά από ώρες ωστόσο μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες για να αναπτυχθούν τα συμπτώματα.
Μερικοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν αξιοσημείωτα συμπτώματα από τα τσιμπήματα. Όταν τα συμπτώματα αναπτύσσονται, τα τσιμπήματα τείνουν να είναι κόκκινα και πρησμένα με ένα σκοτεινό σημείο στο κέντρο.
Τα τσιμπήματα φέρνουν φαγούρα και προκαλούν μια αίσθηση καψίματος. Το ξύσιμο των τσιμπημάτων μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία ή μόλυνση. Κατά δεύτερο λόγο μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα και αϋπνίες.
Κοριοί στο σπίτι, που κρύβονται ?
Οι κοριοί συνήθως μεταφέρονται εντός σπιτιού από ένα άλλο μολυσμένο χώρο όπου επισκεφθήκαμε π.χ. Από μια άλλη κατοικία, από ένα ξενοδοχείο ή ξενώνα μέσω των αποσκευών μας.
Συνήθως χώροι όπου στεγάζονται και μετακινούνται πολλοί άνθρωποι (ξενοδοχεία, στρατόπεδα, τρένα, πλοία) είναι οι πιο συνηθισμένοι χώροι για να υπάρχουν οι κοριοί και με την σειρά μας να τους μεταφέρουμε στον δικό μας χώρο.
Αν έχετε αντιληφθεί την παρουσία κοριού, είτε με τα συμπτώματα στο σώμα σας είτε γιατί τον είδατε, τότε θα πρέπει αμέσως να ψάξετε για την παρουσία τους στα σημεία:
- σε ρωγμές στο πλαίσιο του κρεβατιού και στο κεφαλάρι ή στον τοίχο
- στο στρώμα σε όλες τις πλευρές
- στα κλινοσκεπάσματα
- σε βάσεις επίπλων και κρεβατιών
- ανάμεσα σε μαξιλάρια καναπέ
- σε αρμούς επίπλων
- μέσα στις ηλεκτρικές πρίζες
- κάτω από χαλαρή ταπετσαρία
- κάτω από πίνακες και αφίσες στους τοίχους
- σε σοβατεπί
- σε κενά ξύλινου πατώματος
- στα κενά μεταξύ μοκέτας και τοίχου
Χρησιμοποιήστε ένα φακό και ένα μεγεθυντικό φακό για να περάσετε από όλες αυτές τις περιοχές.
Για απεντομώσεις σε Θεσσαλονίκη & Χαλκιδική πατήστε κλικ εδώ
Κοριοί Αντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση κοριών σας προτείνουμε τις εξής λύσεις:
Χημική καταπολέμηση
Ξεκινάμε την διαδικασία με σχολαστικό έλεγχο για τα κρησφύγετα τους. Ψάχνουμε σχολαστικά και με λεπτομέρεια όλα τα μέρη γύρω, πάνω και κάτω από το κρεββάτι και το στρώμα. Οι κοριοί έχουν την τάση να κρύβονται κοντά στα μέρη που κοιμόμαστε.
Πλένουμε όλα τα κλινοσκεπάσματα στους 50-60 βαθμούς. Αν υπάρχει έντομο πρόβλημα πλένουμε και τα ρούχα που υπάρχουν στις ντουλάπες μας. Απομακρύνουμε βαλίτσες και άλλες αποσκευές που ίσως ήταν τα μέσα με το οποίο μεταφέρθηκαν στον χώρο μας.
Ψάχνουμε για σκοτεινές, μικρές χαραμάδες και γενικότερα μέρη όπως πόδια κρεβατιού, στηρίγματα στρώματος, προσκέφαλο κρεβατιού, σοβατεπί, μοκέτες, κάτω από αντικείμενα κ.α.
Αν χρειαστεί αποσυναρμολογούμε το κρεββάτι και άλλα έπιπλα. Κοιτάμε να εντοπίσουμε τα έντομα με κάποιο φακό και τις κηλίδες αίματος ή μαύρα στίγματα των περιττωμάτων τους που αφήνουν.
Εφόσον εντοπιστούν οι φωλιές τους προσεκτικά σκοτώνουμε τα ενήλικα με ειδικά εντομοκτόνα και τα αβγά αν υπάρχουν, ή τα καίμε με αναπτήρα ή τα περισυλλέγουμε με μια κολλητική ταινία.
Ψεκάζουμε όλες τις επιφάνειες προληπτικά και εφαρμόζουμε εντομοκτόνο αέριο στο δωμάτιο για λίγες ώρες. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.
Λόγω της ικανότητας των εντόμων αυτών να κρύβονται καλά και σε μέρη όπου είναι ακόμα και σχεδόν αδύνατο να τα εντοπίσουμε (πρίζες, κάδρα, ηλεκτρικές συσκευές) η συγκεκριμένη διαδικασία αντιμετώπισης δεν είναι πάντα 100% αποτελεσματική ειδικότερα αν το πρόβλημα είναι έντονο ή ο χώρος παρέχει δυσκολίες, ωστόσο συνίσταται αρχικά σαν μια πρώτη αντιμετώπιση.
Ακόμα να τονίσουμε ότι δεν είναι όλα τα είδη των εντομοκτόνων φαρμάκων αποτελεσματικά για την καταπολέμηση κοριών. Εμπιστευόμαστε πάντα την γνώση και την εμπειρία ενός επαγγελματία.
Ατοξική καταπολέμηση
Μια μέθοδος καταπολέμησης κοριών, χωρίς φάρμακα, είναι η Θερμική Απεντόμωση. Η θερμική απεντόμωση γίνεται είτε τοπικά αν εντοπιστούν οι φωλιές τους ή γνωρίζουμε σε ποια σημεία εντοπίζονται συχνότερα, με υπέρθερμο ατμό , είτε με εξειδικευμένες θερμαντικές συσκευές.
Για χώρους όπου υπάρχει έντονη παρουσία κοριών και για χώρους όπου είναι δύσκολο να κάνουμε την διαδικασία που περιγράψαμε πιο πάνω καταφεύγουμε στην θερμική απεντόμωση, χωρίς χημικά και εντομοκτόνα. Αφήνουμε τον χώρο (δωμάτιο) χωρίς να απομακρύνουμε τίποτα παρά μόνο όσα αντικείμενα είναι πολύ ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες και με την βοήθεια θερμαντικών μέσων ανεβάζουμε την θερμοκρασία του χώρου στους 60 βαθμούς Κελσίου όπου τη διατηρούμε για 5 ώρες.
Σε αυτές τις θερμοκρασίες όλα τα στάδια του κοριού και τα αβγά τους θανατώνονται. Είναι μια διαδικασία κοστοβόρα αλλά αρκετά αποτελεσματική και το κυριότερο είναι ότι ο χώρος είναι διαθέσιμος προς χρησιμοποίηση άμεσα μετά το πέρας της.
Κοριοί στο στρώμα – Αντιμετώπιση
Σε στρώματα, κρεββάτια, καναπέδες και μοκέτες που έχει ανιχνευθεί παρουσία κοριών μπορούμε να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα ατοξικά (χωρίς την βοήθεια εντομοκτόνου) με την συσκευή Cimex Eradicator.
Ο υπέρθερμος ξηρός ατμός του Cimex Eradicator έχει αποδειχθεί μια καινοτόμα και αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση κοριών, ψύλλων, ακάρεων κ.α.
Η ροή του ατμού στους 180°C είναι ικανή να εξοντώσει ενήλικους μικροοργανισμούς, τις προνύμφες αλλά και τα αυγά τους προκαλώντας τους θερμικό σοκ. Μετά την εφαρμογή θα ήταν ιδανικό να εκθέσουμε το στρώμα στον ήλιο.
Δεν είναι αποτελεσματικοί οι μέθοδοι που κατά καιρούς έχουν δοκιμαστεί για την αντιμετώπιση κοριών όπως βότανα, αιθέρια έλαια, πετρέλαιο, παγίδες με κόλλα, ετοιμόχρηστα φάρμακα του εμπορίου, φαρμακείων κ.α.
Φάρμακα για κοριούς
Tα φάρμακα που κατεξοχήν χρησιμοποιούνται για καταπολέμηση κοριών και γενικά εντόμων σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους είναι οι πυρεθρίνες και τα πυρεθροειδή. Οι πυρεθρίνες είναι βοτανικά εντομοκτόνα που προέρχονται από λουλούδια χρυσανθέμων.
Τα πυρεθροειδή είναι συνθετικά χημικά εντομοκτόνα που δρουν όπως οι πυρεθρίνες. Και οι δύο ενώσεις είναι θανατηφόρες για τους κοριούς και μπορούν να κάνουν τα έντομα αυτά να βγουν από τις κρυψώνες τους και να τα σκοτώσουν.
Έχει παρατηρηθεί ανθεκτικότητα των κοριών σε κάποια είδη φαρμάκων και αυτές οι θεραπείες μπορεί να τους οδηγήσουν σε μετακίνηση σε ένα νέο κρησφύγετο.