Οι μύγες καταττάσονται στα Δίπτερα. Υπάρχουν πολλά είδη μυγών με κυριότερα την Οικιακή Μύγα, την Αλογόμυγα, την Χρυσόμυγα, την μύγα των φρούτων και την μύγα-πεταλούδα των φρεατίων/αποχετεύσεων .
Αυτές που συνήθως προσβάλλουν και μολύνουν τον χώρο μας είναι η οικιακή μύγα, η μύγα των φρούτων και η μύγα των αποχετεύσεων.

Μύγες: Βιολογία & Συνήθειες

Η οικιακή μύγα , αναπαράγεται με εξαιρετική ευκολία, εναποθέτει αβγά στο εσωτερικό οποιουδήποτε υλικού βιολογικής φύσης το οποίο αποσυντίθεται, οι προνύμφες εκκολάπτονται από τα αβγά μέσα σε 8-20 ώρες και γίνονται ενήλικες οι οποίες με τη σειρά τους είναι ικανές να αναπαραχθούν σε περίπου 10 με 13 μέρες.

Η διάρκεια ζωής της υπό άριστες διατροφικές και περιβαλλοντικές συνθήκες είναι 8-10 μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να εναποθέσει έως και 1000 αυγά (75-150 τη φορά μέσα σε 3-4 μέρες).

Λόγω της μεγάλης ποσότητας τροφής την οποία προσλαμβάνει ημερησίως, αφήνει περιττώματα σχεδόν συνεχόμενα και αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που καθιστά αυτό το έντομο φορέα επιβλαβών παθογόνων μικροοργανισμών και πολύ επικίνδυνο.


Η οικιακή μύγα δραστηριοποιείται μόνο την ημέρα και τρέφεται με υγρά ή ημιυγρά πέρα από τα στερεά οργανικά υλικά που προεπεξεργάζεται με το σάλιο ή τον εμετό της.

Οι μύγες είναι έντομα που καταλαμβάνουν εύκολα ένα χώρο και φεύγουν δύσκολα από αυτόν αν βρουν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης (τροφή, νερό, θερμοκρασία).
Για να διώξετε τις μύγες χρειάζεται καταρχήν να βρείτε την αιτία που αυτές προσελκύονται στον χώρο σας.

Επικοινωνήστε με την εταιρεία μας για να σας απαλλάξουμε από τις μύγες!

Η μύγα των φρούτων (Drosophila melanogaster) είναι μεγέθους 2,5 – 8 χιλιοστά, έχουν κόκκινα μάτια και μαύρο θώρακα με καστανοκίτρινους δακτυλίους. Ο κύκλος ζωής τους είναι 30 μέρες περίπου σε ιδανικές συνθήκες. Γεννούν κάθε 5 μέρες περίπου 400 αβγά. Τρέφονται συνήθως με σάπια φρούτα, χυμούς φρούτων, σκουπίδια κ.α. Τα συναντάμε πολύ συχνά σε κουζίνες κατοικιών και εστιατορίων, σε εργοστάσια παραγωγής τροφίμων, σε μπαρ παραγωγής ποτών, κ.α. Δεν προσβάλλουν τον άνθρωπο ή τα ζώα.

Η μύγα-πεταλούδα γνωστή ως και μύγα των αποχετεύσεων ή μυγάκι των φρεατίων, είναι μαύρο-γκρι στο χρώμα και μέγεθος περίπου το 1/3 της οικιακής μύγας. Είναι νυκτόβιες και ζουν σε μέρη με πολλή υγρασία. Αναπαράγονται σε υγρή λάσπη, βόθρους, φρεάτια και μολυσμένα νερά. Στα σπίτια βγαίνουν μέσα από τα σιφώνια συνήθως στο μπάνιο. Επικάθονται πάνω στους τοίχους και στα σιφώνια. Δεν πετούν αρκετά και έχουν μικρό κύκλο ζωής. Αναπαράγονται κατά εκατοντάδες και γίνονται ενοχλητικά σε μεγάλους πλυθησμούς.

66476681 357936738184920 2722824710919290880 n edited

Μύγες Αντιμετώπιση

Γενικότερα οι μύγες επωφελούνται για να εισέλθουν από τα δομικά ζητήματα, όπως ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, σκισμένες σίτες. Αυτά τα παράσιτα προσελκύονται από ρεύματα αέρα και οσμές. Λόγω του γεγονότος ότι η προτιμώμενη θερμοκρασία τους είναι 28 βαθμοί Κελσίου οι μύγες των σπιτιών προσελκύονται από θερμά ρεύματα αέρα που προέρχονται από κτίρια σε ψυχρότερες ημέρες και αντίστροφα σε θερμότερες μέρες.

Οι μύγες αντιμετωπίζονται με συνδυασμό προληπτικών μέτρων, παγίδων και απεντόμωσης.

Για την αντιμετώπιση των μυγών χρησιμοποιούνται : Ηλεκτρικές εντομοπαγίδες με λάμπες υπεριώδους φωτός (UV) , κολλητικές ταινίες, παγίδες-σακούλες με νερό και τροφοελκυστικό και χάρτινες παγίδες με κόλλα και τροφοελκυστικό.

εντομοπαγίδα

Φάρμακο για μύγες

Οι μύγες εξολοθρεύονται με όλα τα κοινά εντομοκτόνα, κυρίως με τα αέρια-αερολύματα, ωστόσο τα πιο δραστικά είναι τα Μυγοκτόνα φάρμακα τα οποία έχουν την ιδιότητα να έλκουν τις μύγες προς το μέρος τους χρησιμοποιώντας προσελκυστικές ουσίες. Με τα συγκεκριμένα φάρμακα ψεκάζονται ή αλείφονται επιφάνειες όπως δάπεδα, πόρτες, πόδια τραπεζιών-καρεκλών και τοίχοι, κυρίως στα σημεία που παρατηρούνται να επικάθονται. Οι μύγες χρησιμοποιώντας τις προβοσκίδες τους γλείφουν τις ψεκασμένες επιφάνειες και εντός ολίγων λεπτών πεθαίνουν.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις επιφάνειες που ψεκάζονται ,ποτέ επάνω σε τρόφιμα, ποτήρια, μαγειρικά σκεύη και επιφάνειες όπου άνθρωποι και κατοικίδια ζώα ακουμπάνε καθώς μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση.

Μύγες αντιμετώπιση σε σπίτι

Για να εξολοθρευθούν οι ήδη υπάρχοντες μύγες στο εσωτερικό του σπιτιού χρησιμοποιείται αεροψεκασμός με εντομοκτόνα σπρέι για άμεσα αποτελέσματα και συσκευές παγίδευσης ή μυγοταινίες για ελάττωση πληθυσμού.

Αντιμετώπιση σε εστιατόρια – κουζίνες

Στα εστιατόρια, κουζίνες και άλλους χώρους όπου είναι δύσκολη έως επικίνδυνη η χρησιμοποίηση εντομοκτόνων όπως περιγράψαμε η εξολόθρευση γίνεται κυρίως με τους τρόπους παγίδευσης.

Η χρησιμοποίηση ηλεκτρικών εντομοπαγίδων με λάμπες υπεριώδους φωτός είναι απαραίτητη και επιφέρει ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Σε εστιατόρια υπάρχει και η επιλογή να τοποθετούνται ψεκαστικά σπρέι (συσκευές με μπαταρίες) με αυτόματο χρονοδιακόπτη ψεκάσματος στις εισόδους-εξόδους και τοίχους της κουζίνας , (σ.σ. μακριά από φαγητά και σκεύη!) που βοηθούν στην ελάττωση των ήδη υπάρχοντων μυγών, την απομάκρυνσή τους και την αποτροπή άλλων να εισέλθουν καθώς το αεροζόλ σπρέι που τοποθετείται στην συσκευή έχει και απωθητικές ιδιότητες.

Για να τις εμποδίσετε να καταλαμβάνουν τον χώρο θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα όπως:

  • σίτες στα παράθυρα, πόρτες
  • αποφυγή εναπόθεσης σκουπιδιών με ανοιχτές σακούλες ή κάδους με ανοιχτά καπάκια
  • συχνή και σχολαστική καθαριότητα πάγκων, σκευών, πιάτων κτλ από τρόφιμα και υγρά
  • περισυλλογή σάπιων φρούτων, λαχανικών και γενικά τροφών που βρίσκονται κοντά ή μέσα στον χώρο μας.
  • Θερμοκρασία χαμηλότερη από την εξωτερική και δυνατά ρεύματα αέρα (ανεμιστήρες)

Μυγάκια των φρούτων πως να απαλλαγείτε

Για να απαλλαγείτε από τα μυγάκια των φρούτων που συνήθως βρίσκονται στην κουζίνα λάβετε μέτρα καθαριότητας πάγκων, σκευών, νεροχυτών και τα σιφώνια τους , απομάκρυνσης σάπιων φρούτων και χυμών φρούτων, μπύρας, κρασιού και σκουπιδιών. Στη συνέχεια εφαρμόζονται αεροψεκασμοί με εντομοκτόνα και τοποθετούνται παγίδες σύλληψης.

μυγάκια των φρούτων
φώτο : μυγάκια των φρούτων

Οι παγίδες σύλληψης των εντόμων αυτών μπορεί να είναι και αυτοσχέδια: Πάρτε ένα βαζάκι στο οποίο τοποθετείται εντός μέχρι την μέση νερό και κομμάτι φρούτου ή χυμό φρούτων ή μηλόξυδο με λίγο υγρό σαπούνι. Κλείνετε το βάζο με ένα προστατευτικό ή μεμβράνη κάνοντας πολλές μικρές τρύπες με μια οδοντογλυφίδα ή με τη μύτη ενός μαχαιριού για να μπορούν τα μυγάκια να έχουν κενό για να εισέλθουν. Τα μυγάκια προσελκύονται εντός της αυτοσχέδιας παγίδας και πνίγονται στο υγρό.

Μπορείτε να προμηθευτείτε και έτοιμες παγίδες στο εμπόριο με ειδικά προσελκυστικά υγρά ή να απευθυνθείτε στην εταιρία μας να σας προμηθεύσουμε.

Μυγάκια φρεατίων – αποχετεύσεων. Πως να απαλλαγείτε

Αν έχετε βόθρο/φρεάτια στην κατοικία σας απομακρύνεται τις ακαθαρσίες και την λάσπη τακτικά και καθαρίστε καλά και γύρω από τα τοιχώματα και τα καπάκια αυτών.

Εφαρμόστε εντομοκτόνα και προνυμφοκτόνα φάρμακα ψεκάζοντας καλά τα καπάκια και τα τοιχώματά τους και κλείστε τα καλά να μην υπάρχει κενό.

Στο εσωτερικό του σπιτιού, κλείστε τις εισόδους τους με ειδικά καπάκια, που συνήθως είναι οι αποχετεύσεις των μπάνιων αφού καθαρίσετε τις ακαθαρσίες σε αυτά.

Μειώστε την υγρασία και τα βρώμικα νερά που συσσωρεύονται. Αν έχετε στάσιμα νερά σε κάποιο σημείο λάβετε μέτρα μόνιμης απομάκρυνσης τους.

Ψεκάστε με εντομοκτόνα σπρέι-αεροζόλ να εξολοθρευθούν τα ήδη υπάρχοντα μυγάκια-πεταλούδες που κυκλοφορούν στον χώρο σας.

fb cover 2