Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από τα παράσιτα των ακάρεων. Τα ακάρεα είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, ανήκουν στην τάξη των αραχνίδιων και είναι πολλών ειδών. Κάποια προσβάλλουν μόνο ζώα, άλλα μόνο φυτά και κάποια και τον άνθρωπο.

Αυτά που είναι πιο διαδεδομένα ως παράσιτα που προσβάλλουν τον άνθρωπο και κάνουν να υποφέρει από αλλεργίες και αρρώστιες είναι τα ακάρεα της σκόνης και τα ακάρεα της ψώρας.

Σύμφωνα με μελέτες υπολογίζεται ότι έως 35% του πληθυσμού παρουσιάζει ευαισθησία στα ακάρεα, ενώ σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό των ασθματικών που έχουν ευαισθησία στα ακάρεα φθάνει το 90%.

εξανθήματα από ακάρεα

Ακάρεα της σκόνης

Τα ακάρεα της σκόνης αναπτύσσονται σε χώρους με αρκετή υγρασία και μέσες θερμοκρασίες , ταξιδεύουν με την σκόνη και προσβάλλουν , τρέφονται και πολλαπλασιάζονται κυρίως σε στρώματα, σαλόνια, μαξιλάρια, κουρτίνες, σεντόνια, κουβέρτες, χαλιά, κ.α.

Τα ακάρεα ζουν και αναπτύσσονται μόνο κοντά σε ανθρώπους γιατί η κύρια πηγή τροφής τους είναι τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και οι τρίχες που πέφτουν από τον άνθρωπο.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου (μεταβολισμός, αναπνοή) αναπτύσσεται ιδιαίτερα φιλόξενο περιβάλλον για τα ακάρεα. Κάθε άτομο παράγει περίπου 20 σφαιρίδια περιττωμάτων/ημέρα. Τα νεκρά ακάρεα και περιττώματα παραμένουν στο χώρο σαν λεπτή σκόνη που την εισπνέουμε και μπορεί να προκαλέσουν αρκετά συμπτώματα.

Τσίμπημα από ακάρεα

Το τσίμπημα από ακάρεα σκόνης πάνω στο σώμα ανθρώπου στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καθώς τα ίδια δεν τσιμπούν. Τα συμπτώματα τους εμφανίζονται μόνο ,και αυτά συνήθως στους ευαίσθητους σε αλλεργίες ανθρώπους.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα ακάρεα της σκόνης είναι συνήθεις και προκαλούνται από την εισπνοή του δέρματος των ακάρεων που αποβάλλουν και των κοπράνων τους.

Τα συχνότερα συμπτώματα από τα ακάρεα στους ευαίσθητους ανθρώπους είναι:

 • δερματικά κόκκινα εξανθήματα
 • η μπουκωμένη μύτη
 • το φτάρνισμα
 • η καταρροή
 • η φαγούρα
 • το άσθμα
 • η δερματίτιδα
 • ο βήχας

Ανάλογα με τη σοβαρότητα των αλλεργιών ακάρεων σκόνης, αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να προκαλέσει άσθμα . Τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι χειρότερα τη νύχτα όταν είστε ξαπλωμένοι. Όσο περισσότερο παραμένετε σε εσωτερικούς χώρους, τόσο περισσότερο μπορεί να είστε επιρρεπείς σε αυτά.

Τα ακάρεα είναι ζωντανοί οργανισμοί με κύκλο ζωής. Είναι αόρατοι με γυμνό μάτι και μπορούν να φανούν μόνο με μικροσκόπιο. Ανήκουν στα αρθρόποδα ή αραχνοειδή.

Τα ακάρεα ζουν σε όλα τα σπίτια σε συγκεντρώσεις που εξαρτώνται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος όπως υψηλή θερμοκρασία (25-30 βαθμούς Κελσίου) και υψηλή υγρασία (άνω των 75%).

Τα ακάρεα μεταφέρονται με τη σκόνη από ένα σημείο σε άλλο όπως και με ένα χτύπημα σε μια επιφάνεια π.χ στρώμα, καθώς είναι πολύ ελαφριά και αιωρούνται.

Με την σκόνη ταξιδεύουν στον αέρα μέχρι να προσγειωθούν για αυτό και αποκαλούνται “ακάρεα της σκόνης”.

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τους στο σπίτι βρίσκονται στα στρώματα, στα μαξιλάρια, στους καναπέδες, στα χαλιά, στις κουρτίνες.
Θεωρείται ότι ένα γραμμάριο σκόνης περιέχει άνω των 100 ακάρεων και κάθε στρώμα ύπνου μαζεύει σε ένα μόλις χρόνο πάνω από πέντε εκατομμύρια ακάρεα!

Τα ακάρεα τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μας για αυτό αναπτύσσονται κοντά σε ανθρώπους. Δεν τσιμπάνε ή δαγκώνουν όπως αρκετοί νομίζουν.
Για τις αλλεργίες και τα συμπτώματα ευθύνονται τα ίδια και τα περιττώματα τους όπως και των μυκήτων που αναπτύσσονται.

Για την αντιμετώπιση τους συνίσταται τακτικός βιολογικός καθαρισμός των στρωμάτων , των χαλιών και των σαλονιών από επαγγελματίες. Επίσης πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες των κλινοσκεπασμάτων, μαξιλαριών, κουρτινών και γενικότερα υφασμάτων. Ο αερισμός του σπιτιού, η ελάττωση της υγρασίας στο σπίτι και γενικά η σχολαστική καθαριότητα του χώρου μας βοηθάει στην ελάττωση του πληθυσμού τους.

Ακάρεα της ψώρας

Τα ακάρεα της ψώρας προσβάλλουν άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, σκύλους και γάτες που ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες. Τουλάχιστον 300 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως αναφέρονται σε αυτά. Τα ακάρεα της ψώρας προτιμούν τα τριχωτά μέρη του σώματος και προκαλούν έντονη φαγούρα και μολύνσεις (ψώρα) – μια άκρως μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με επαφή που διαρκεί 15‐30’. Πρόκειται για ιδιαίτερα μεταδοτικό νόσημα και μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συγχρωτισμού, όπου υπάρχει στενή σωματική και δέρμα-με-δέρμα επαφή. Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών ομάδων.

Μετά τη μετάδοση των ακάρεων υπάρχει απουσία συμπτωμάτων για ένα μήνα περίπου. Μια εξέταση δέρματος σε στερεοσκόπιο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τους. Φέρνουν έντονη φαγούρα και αφήνουν χαρακτηριστικό εξάνθημα σε δάχτυλα, αγκώνες, μασχάλες, καρπούς.

ψώρα απο ακάρεα

Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος ψώρας, τα συνιστώμενα γενικά μέτρα πρόληψης της περαιτέρω διασποράς της νόσου περιλαμβάνουν:

 • Άμεσο ιατρικό έλεγχο σε ύποπτα περιστατικά ψώρας για επιβεβαίωση της διάγνωσης και αντιμετώπιση.
 • Έγκαιρη διάγνωση και άμεση έναρξη ολοκληρωμένης θεραπείας των κρουσμάτων.
  Αναζήτηση όλων των ατόμων που είχαν στενή επαφή με κρούσμα ψώρας κατά τον τελευταίο μήνα, και προφυλακτική θεραπεία των στενών επαφών ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με τη θεραπεία των πασχόντων, ώστε να προληφθεί η επαναμόλυνση πασχόντων και στενών επαφών.
 • Αποφυγή επαφής με ασθενή (ή με άτομο με ύποπτα συμπτώματα), δέρμα με δέρμα, μέχρι και μία ημέρα μετά την εφαρμογή του αντι-ψωρικού σκευάσματος ή μέχρι ο θεράπων ιατρός να ορίσει ότι ο ασθενής δεν είναι πλέον μεταδοτικός.
 • Χρήση προστατευτικών μέτρων (π.χ. γαντιών) κατά τη στενή επαφή με τους πάσχοντες, τις στενές επαφές τους και με τα ρούχα και κλινοσκεπάσματά τους.

Πως να απαλλαγώ από τα ακάρεα

Τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται για εξάλειψη των ακάρεων και μείωση πληθυσμού τους είναι :

 • Καθαριότητα με χρήση ηλεκτρικής σκούπας (καθαρή σακούλα & φίλτρο) του χώρου μας
 • Μείωση της υγρασίας κάτω του 50%.
 • Απολύμανση χώρου, δαπέδων και επίπλων. Διαβάστε περισσότερα
 • Συχνό πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων.
 • Καθαρισμός με ατμό ή πλύσιμο στρωμάτων, καναπέδων, χαλιών, κουρτινών με ζεστό νερό.
 • Καθημερινός καλός αερισμός χώρων σπιτιού και κλινοσκεπασμάτων (ήλιος, καθαρός αέρας).
 • Σκευάσματα με ακαρεοκτόνο δράση για ψεκασμό επιφανειών και υφασμάτων.
 • Ψεκασμοί εσωτερικών & εξωτερικών χώρων (Απεντόμωση).
fb cover 2