Είναι τυχαίο γεγονός οι σαρανταποδαρούσες στο σπίτι ή σημαίνει ότι έχουν κάνει φωλιά?

Η απάντηση είναι ότι μάλλον πρόκειται για τυχαίο γεγονός αν βρεθεί σαρανταποδαρούσα μέσα στο σπίτι μας. Οι σαρανταποδαρούσες είναι έντομα που ζουν έξω στην φύση και φωλιάζουν μονάχες, ζουν συνήθως εκεί που υπάρχει για αυτές τροφή (μικρά έντομα) και υγρασία.

Η ύπαρξή τους μέσα στο σπίτι μας σημαίνει φυσικά ότι εξωτερικά στον περίγυρο του σπιτιού υπάρχουν, ευδοκιμούν και χρειάζονται κάποιες ενέργειες ώστε να τις περιορίσουμε εξωτερικά και να μειώσουμε τον πληθυσμό τους.

Οι σαρανταποδαρούσες προσελκύονται σε ένα περιβάλλον που τους προσφέρει τρία βασικά πράγματα:

Τρόφιμα: Οι σαρανταποδαρούσες οδηγούνται από την ανάγκη για φαγητό. Ως κυνηγοί, θα αναζητήσουν θήραμα όπου και αν είναι άφθονα, και αυτό μπορεί να είναι μέσα στο σπίτι μας.
Καταφύγιο: Όταν δεν ψάχνουν για φαγητό αναζητούν μέρη για ξεκούραση. Έξω, θα σέρνονται κάτω από βράχους, ανάμεσα σε πέτρες και χόρτα ή κάτω από απορρίμματα φύλλων. Μέσα σε ένα σπίτι, θα αναζητήσουν ρωγμές στους τοίχους, κάτω από κουτιά από χαρτόνι, κάτω από έπιπλα και συσκευές και γενικότερα υγρά και σκιερά μέρη.
Υγρασία : Οι σαρανταποδαρούσες χρειάζονται ένα περιβάλλον υψηλής υγρασίας για να επιβιώσουν. Σε πάρα πολύ ξηρό αφυδατώνονται, κάτι που θα τους σκοτώσει. Ως αποτέλεσμα, τα υπόγεια και οι αποθηκευτικοί χώροι, πλυσταριά κ.α. που παγιδεύουν την υγρασία, μπορούν να είναι ιδανικοί βιότοποι για αυτά.

Πως εξοντώνονται οι σαρανταποδαρούσες;

Οι σαρανταποδαρούσες εξοντώνονται με απεντόμωση εντός και εκτός σπιτιού. Χρησιμοποιούνται τα κοινά εντομοκτόνα με προτίμηση αυτά με μακρά διάρκεια.

Εντός σπιτιού ψεκάζονται τα πατώματα και οι τοίχοι μέχρι ένα μέτρο ύψος, δίνοντας έμφαση στα σκοτεινά και υγρά μέρη του σπιτιού όπως μπάνια, αποθήκες, πλυσταριά, μπαλκόνια. Επίσης ψεκάζονται πολύ καλά οι γωνίες και οι χαραμάδες σε σοβατεπί, τα πατώματα κάτω από έπιπλα όπως ντουλάπες , κρεββάτια και άλλα μεγάλα αντικείμενα όπως γλάστρες, κούτες, κτλ. Βοηθητικά μπορούμε να τοποθετήσουμε κολλητικές επιφάνειες αντιμετώπισης εντόμων σε γωνίες και μέρη όπου είναι πιθανό να περπατήσουν.

Εκτός σπιτιού εφαρμόζονται εντομοκτόνα στα παράθυρα και σε πόρτες και γενικότερα σε σημεία που επικοινωνούν με το εσωτερικό. Για καλύτερη αντιμετώπιση εφαρμόζονται και εντομοκτόνα εδάφους (σκόνες επίπασης) εξωτερικά στον κήπο του σπιτιού σε όλα τα σημεία που πολύ πιθανό να κρύβονται οι σαρανταποδαρούσες. Αν είναι δυνατόν ανασηκώνονται πλάκες, ξύλα και πέτρες όπου συχνά εμφανίζονται και κρύβονται λόγω της υγρασίας και των πιθανών μικρών εντόμων που αποτελούν τροφή τους.

σαρανταποδαρουσα γραφικο

Τσίμπημα σαρανταποδαρούσας

Το τσίμπημα σαρανταποδαρούσας προκαλεί τοπικό πόνο, πρήξιμο και μεγάλο κόκκινο εξάνθημα.

Οι σαρανταποδαρούσες τσιμπάνε χρησιμοποιώντας τα δύο μεγάλα τους πόδια στο μπροστινό τμήμα του σώματος τους και το δηλητήριο που εκκρίνουν περιέχει διάφορες τοξίνες που θανατώνουν την λεία τους (άλλα μικρότερα έντομα).

Στους ανθρώπους δεν επιτίθεται παρά μόνο αν ενοχληθεί ή την πατήσει κατά λάθος.

Αναλόγως με το μέγεθος της σαρανταποδαρούσας τα συμπτώματα από το τσίμπημα διαφέρει. Όσο πιο μεγάλο το έντομο τόσο περισσότερο επώδυνο το τσίμπημα λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας δηλητηρίου.

Σε ευαίσθητα άτομα όμως τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερα όπως : ταχυπαλμία, αδυναμία, ναυτία, πυρετό.

fb cover 2