Η απεντόμωση για μυρμήγκια είναι δύσκολη υπόθεση καθότι είναι άγνωστο που έχουν τις φωλιές τους και πόσο κοντά ή μακριά από τον χώρο μας. Τα μυρμήγκια στο σπίτι έρχονται κυρίως από τους εξωτερικούς χώρους όπου και έχουν τη φωλιά. Η βασίλισσα, η οποία ευθύνεται για την λειτουργία της μεγάλης κοινωνίας μυρμηγκιών, είναι καλά προστατευμένη σε σημεία δυσπρόσιτα, ίσως και εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο που μας προσβάλουν ή ενοχλούν μέσα στην κατοικία μας και όχι μόνο.
Τα μυρμήγκια είναι έντομα που ζουν κατά ομάδες δημιουργώντας κοινωνίες. Υπάρχει ταξική διάρθρωση της φωλιάς με βασίλισσα που γεννάει τα αβγά, οι νύμφες, πολλές άγονες εργάτριες και τα αρσενικά.
Στην φωλιά, το κάθε μυρμήγκι ξεχωριστά επιτελεί ένα συγκεκριμένο έργο-ρόλο, από την φύλαξη της φωλιάς, την μέριμνα για τα αυγά και την βασίλισσα, ως την συλλογή, αποθήκευση και την τακτοποίηση των τροφών.
Όταν τα μυρμήγκια εισέρχονται στα κτίρια δημιουργούν προβλήματα, μολύνουν το φαγητό και μερικές φορές δημιουργούν καταστροφές και στο κτίριο.
Μερικά μυρμήγκια δαγκώνουν, κεντρίζουν και επειδή μεταφέρουν με το σώμα τους μικρόβια υπάρχει και κάποιος κίνδυνος μόλυνσης του ανθρώπου. Σχετικά, όμως, λίγα είδη μυρμηγκιών εισβάλουν στα κτίρια και ακόμα λιγότερο φωλιάζουν στο εσωτερικό τους. Γενικότερα δεν αποτελούν κάποια σημαντική απειλή για την υγεία των ανθρώπων.
Τα δύο πιο σημαντικά είδη για τη Δημόσια Υγεία και τα πιο κοινά στην Ελλάδα είναι τα εξής:
Monomorium pharaonis (Μυρμήγκι Φαραώ)
Μικρού μεγέθους περίπου 2 mm με την βασίλισσα να φτάνει τα 6 mm, χρώματος κίτρινου-ανοιχτού καφέ . Το μυρμήγκι του Φαραώ, συχνάζει στις κουζίνες των σπιτιών αλλά και σε θαλάμους νοσοκομείων.
Τρέφεται σε εσωτερικούς χώρους με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη – κρέας, αίμα, νεκρά έντομα, κλπ.
Lasius niger ( Mαύρο μυρμήγκι)
Το Lasius niger (μαύρο μυρμήγκι) είναι μικρού μεγέθους 3 – 5 mm με την βασίλισσα να φτάνει και τα 15 mm. Αποτελεί το ποιο κοινό είδος στην Ελλάδα.
Μπορεί να αποδειχθούν πραγματικός μπελάς όταν εισέλθουν σε κατοικημένο χώρο. Δημιουργεί μεγάλες αποικίες, κάθε αποικία έχει πολλές βασίλισσες που πολλαπλασιάζονται μέσα στην υπάρχουσα αποικία και την επεκτείνουν.
Η ταχύτατη διασπορά τους γίνεται μέσω του διεθνούς εμπορίου φυτών, γλαστρών και φυτοχωμάτων.
Πως εμφανίζονται τα μυρμήγκια στο σπίτι ?
Τα μυρμήγκια ζουν κατεξοχήν έξω στην φύση και κυρίως σε χώμα, σε δέντρα, κ.α. Ωστόσο πολύ συχνά εμφανίζονται και στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Για αναζήτηση τροφής και για δημιουργία φωλιάς.
Τα μυρμήγκια γίνονται ενοχλητικά όταν εμφανίζονται στην κουζίνα και στο μπάνιο στο εσωτερικό των σπιτιών. Συχνά εμφανίζονται ως διάσπαρτα και χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση, άλλοτε σε γραμμή το ένα να ακολουθεί το άλλο.
Μολύνουν τους πάγκους και τα ντουλάπια με τρόφιμα αφού αναζητούν τροφή. Εισέρχονται είτε από σχισμές σε τοίχους, μάρμαρα, αρμούς από πλακάκια, κάτω από πόρτες, παράθυρα, μέσα από πρίζες είτε από την στέγη ειδικά αν αυτή είναι ξύλινη.
Φτερωτά μυρμήγκια
Πολλές φορές και κυρίως την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού εμφανίζονται φτερωτά μυρμήγκια. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα από τα νέα μυρμήγκια μιας αποικίας μεταναστεύουν για να χτίσουν σε άλλα σημεία αποικία. Μόλις εγκατασταθούν στο νέο τους σημείο χάνουν τα φτερά τους.
Απωθητικά για μυρμήγκια
Τα μυρμήγκια μπορούν να φύγουν είτε με φυσικούς τρόπους ή με καταπολέμηση (απεντόμωση).
Η καταφυγή στην καταπολέμηση των μυρμηγκιών με φυσικούς τρόπους (απωθητικά) όπως ξύδι, αιθέραια έλαια, πιπέρι, αλάτι, οινόπνευμα, βόρακα, κ.ά δεν συνίσταται και αυτό γιατί κανένα δεν εξοντώνει τις αποικίες τους ή δεν μειώνει δραστικά τον πληθυσμό τους. Το μόνο που καταφέρουν είναι να μην τα βλέπουμε στα ίδια σημεία για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Ο καλύτερος φυσικός τρόπος για να φύγουν είναι η σχολαστική καθαριότητα και η τοποθέτηση των τροφίμων σε συσκευασίες κλειστές ώστε να αναζητήσουν οι ανιχνευτές των μυρμηγκιών τροφή μακριά από το δικό μας σπίτι.
Αναλυτικά για την αντιμετώπιση μυρμηγκιών με φυσικούς τρόπους η διαδικασία είναι η εξής:
- Καθαρίζουμε το χώρο από σκουπίδια και τροφές που αρέσουν στα μυρμήγκια και και ασφαλίζουμε τις τροφές για να μην έχουν πρόσβαση σε αυτές (κλειστές συσκευασίες με καπάκι)
- Αποτρέπουμε την είσοδο των μυρμηγκιών στα κτήρια μέσω κατασκευών. Κλείνουμε τις τρύπες που χρησιμοποιούν τα μυρμήγκια για είσοδο στον χώρο μας με υλικά που δεν μπορούν να καταστρέψουν
- Μετακίνηση των φυτών που προσελκύουν τα μυρμήγκια
- Απαλλάσουμε το εξωτερικό της οικίας μας από πέτρες, πλάκες, ξύλα ή άλλα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το χώμα στα οποία κάτω από αυτά τα μυρμήγκια δημιουργούν φωλιές.
- Καθαρίζουμε καλά , ψεκάζοντας και με ξύδι, τα σημεία διαδρομής τους για να σβήνουμε τα ίχνη τους. Οι ανιχνευτές των μυρμηγκιών αφήνουν ίχνη όταν βρίσκουν κατάλληλη τροφή για να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μυρμήγκια της φωλιάς την διαδρομή τους προς την πηγή τροφής.
Απεντόμωση για μυρμήγκια – Πως γίνεται
Αρχικά πριν ξεκινήσουμε την απεντόμωση μυρμηγκιών που βλέπουμε , ψάχνουμε να εντοπίσουμε τις φωλιές τους. Ακολουθούμε την πορεία τους μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που διακόπτεται. Σε εκείνο το σημείο κάνουμε τον έλεγχο για να εντοπίσουμε την φωλιά τους η οποία μπορεί να βρίσκεται στο χώμα, κάτω από γλάστρες φυτών ή μέσα σε αυτές, σε ξύλα, κάτω από πλάκες, σε σχισμές σε τοίχους, κάτω από διάφορα πράγματα όπως έπιπλα, μεταλλικά αντικείμενα, νάιλον, κτλ. Ψάχνουμε κοντά σε μεγάλα δέντρα ή κουφάρια απο κορμούς.
Απεντόμωση για μυρμήγκια στον κήπο
Ανασηκώνουμε πέτρες ,πλάκες ,ξύλα ή άλλα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το χώμα και στα οποία από κάτω δημιουργούνται συνθήκες για την δημιουργία φωλιών. Αν εντοπιστούν το πιο πιθανό είναι να βρούμε και τα αβγά τους και πολύ πιθανό και τη βασίλισσα τους. Στην συνέχεια καταφεύγουμε στην καταπολέμησή τους:
Ψεκάζουμε με εντομοκτόνα επαφής ή εφαρμόζουμε εντομοκτόνα επίπασης κοντά στην φωλιά και μέσα σε αυτήν αν είναι δυνατόν. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία όσες φορές χρειαστεί. Αν καταφέρουμε να θανατώσουμε την βασίλισσα τότε η αποικία αυτή καταστρέφεται ολόκληρη.
Τζελ για μυρμήγκια. Πως επιδρά ?
Αν δεν μπορούμε να βρούμε τις φωλιές ή είναι αδύνατο να εφαρμόσουμε εντομοκτόνα επαφής , τότε το πιο πιθανό είναι να καταφύγουμε στην καταπολέμησή τους με εντομοκτόνα δολώματος, που συνήθως είναι σε μορφή τζελ ή κοκκώδης . Το δόλωμα παίρνουν τα μυρμήγκια και το μεταφέρουν στην φωλιά και στα υπόλοιπα μεταξύ αυτών και στην βασίλισσα μέσω της τροφάλαξης.
Η τροφάλαξη είναι η διαδικασία ανταλλαγής υγρών από στόμα σε στόμα (φιλί) μεταξύ των μυρμηγκιών με τα οποία μεταφέρουν τροφή ή άλλες πληροφορίες. Η δραστική ουσία από το δόλωμα μεταφέρεται από μυρμήγκι σε μυρμήγκι ακόμα και στις νύμφες, με αποτέλεσμα να επιφέρει εντός λίγων ωρών την εξόντωσή τους. Σε μικρές αποικίες μυρμηγκιών μπορούμε να εξοντώσουμε όλη την αποικία μόνο με αυτή τη μέθοδο καταπολέμησης.
Σε μεγάλες αποικίες μυρμηγκιών συνήθως ακολουθούμε και τις δύο μεθόδους καταπολέμησης τόσο με τα εντομοκτόνα επαφής (ψεκασμού) όσο και με τα εντομοκτόνα τύπου δολώματος.
Απεντόμωση για μυρμήγκια στην κουζίνα
Η απεντόμωση για μυρμήγκια στην κουζίνα και γενικά σε εσωτερικό χώρο γίνεται ως εξής:
Αρχικά προσπαθούμε να βρούμε το σημείο από όπου εισέρχονται και κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες να κλείσουμε αυτά τα σημεία. Εφαρμόζουμε ψεκασμό με εντομοκτόνα επαφής για να εξοντώσουμε τον πληθυσμό τους αν αυτά περπατάνε στο πάτωμα. Πάνω σε πάγκους κουζίνας, τραπέζια και ντουλάπια απαγορεύεται ρητά να χρησιμοποιηθεί κάποιο φάρμακο για να μην έρθει σε επαφή με τρόφιμα ή σκεύη. Αν εντοπιστεί κάποιο σημείο εισόδου σε αυτά μπορούμε να τοποθετήσουμε εντομοκτόνα τύπου δόλωμα, συνήθως αυτά είναι σε μορφή τζελ (σε μέγεθος σταγόνας) για να πετύχουμε την εξόντωση τους μέσω της τροφάλαξης.
Πριν και μετά την καταπολέμηση μυρμηγκιών οπωσδήποτε πρέπει να απομακρύνουμε κάθε είδους τροφής που τα προσελκύει. Καθαρίζουμε καλά τους πάγκους της κουζίνας και τα ντουλάπια, απομακρύνουμε σκουπίδια, καθαρίζουμε καλά το πάτωμα γενικά όλες τις επιφάνειες από ψίχουλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποτελέσει τροφή για αυτά.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναζητήσουμε για ενδεχόμενες φωλιές μυρμηγκιών εκτός σπιτιού, π.χ σε γλάστρες,στον κήπο,στα δέντρα και αλλού. Αν παρατηρηθούν μεγάλες εστίες μυρμηγκιών καλούμε κάποιον επαγγελματία να αναλάβει την εξόντωση τους ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να ξαναδούμε μυρμήγκια στο εσωτερικό της κατοικία μας.
Ξυλοφάγα μυρμήγκια
Τα ξυλοφάγα μυρμήγκια δεν πρέπει να συγχέονται με τους τερμίτες καθώς είναι άλλο είδους έντομο. Τα ξυλοφάγα μυρμήγκια , χρησιμοποιούν ξύλα, συνήθως σαπισμένα και υγρά, για να δημιουργήσουν φωλιές και στοές για να πηγαίνουν στο σημείο που τρέφονται. Τσιμπάνε τον άνθρωπο για να αμυνθούν αν προσπαθήσει να τα πειράξει. Μπορούν να δημιουργήσουν έντονα προβλήματα σε κατοικίες.
Εντοπίζονται από το πριονίδι που αφήνουν όταν μασούν το ξύλο. Τα συναντάμε σε ξύλινες στέγες, πόρτες, παράθυρα, φράχτες, καυσόξυλα.,κ.α.
Εξοντώνονται με εντομοκτόνα φάρμακα όπως τα υπόλοιπα είδη. Αν βρίσκονται σε στέγες και το μολυσμένο ξύλο δεν μπορεί να αφαιρεθεί ή να ψεκαστεί τότε η λύση για την εξόντωση τους είναι η θερμική απεντόμωση ή υποκαπνισμός.