Αναρωτιέστε πως ξαφνικά γέμισε το σπίτι σας κατσαρίδες και από που βγαίνουν;

Οι κατσαρίδες κυκλοφορούν κυρίως την νύχτα, ωστόσο σε περιπτώσεις που εντοπίσετε κατσαρίδες στο σπίτι σας και την ημέρα,τότε το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα με τις κατσαρίδες στην οικία σας είναι αρκετά έντονο πληθυσμιακά.

Οι κατσαρίδες είναι νυκτόβια έντομα, τις αρέσει το σκοτάδι και όχι το φως. Αυτός και είναι ο λόγος που την ημέρα δεν εμφανίζονται συχνά.

Την ημέρα κρύβονται στις φωλιές τους και την νύχτα βγαίνουν γίνονται ενεργητικές και ψάχνουν για νερό και τροφή.

Αν παρατηρείται κατσαρίδες στο πάτωμα της κουζίνας, στο μπάνιο ή σε υπόγεια και γενικότερα σε σκοτεινά και υγρά μέρη τότε μπορεί να βλέπετε τις κατσαρίδες που συχνάζουν στις αποχετεύσεις, βόθρους και βγαίνουν την νύχτα από εκεί.

Αν πάλι τις παρατηρείται να βγαίνουν πάνω στον πάγκο της κουζίνας σε τραπέζια, διαδρόμους, δωμάτια τότε πολύ πρόκειται για τις ξανθές κατσαρίδες που φωλιάζουν συνήθως στην κουζίνα σας μέσα σε συρτάρια, ντουλάπια και κάτω από αυτά, σε τοίχους, πίσω από ηλεκτρικές συσκευές κ.α.

Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο μας:

Κατσαρίδες στην κουζίνα

Κατσαρίδες στην κουζίνα

Από που μπαίνουν οι ξανθές κατσαρίδες στο σπίτι?

Οι ξανθές κατσαρίδες (Γερμανικές) δεν μπαίνουν σε σπίτια μέσα από αποχετεύσεις και σιφώνια καθώς αυτό το είδος κατσαρίδας δεν συχνάζει σε τέτοια μέρη.

Οι ξανθές κατσαρίδες στο σπίτι εισέρχονται κρυμμένες σε κουτιά, τσάντες που χρησιμοποιούνται, έπιπλα, συσκευές, κιβώτια κ.α.

Μερικές φορές όταν ο καιρός είναι ζεστός μπορούν να μπαίνουν και από τα γειτονικά σπίτια.

Αυτές που μπαίνουν από αποχετεύσεις και σιφώνια είναι οι σκουρόχρωμες κατσαρίδες (η Ανατολική και η Αμερικάνικη).

Σε πολυκατοικίες οι ξανθές κατσαρίδες μπορεί να εξαπλωθούν μπαίνοντας από διαμέρισμα σε διαμέρισμα σε σακούλες σκουπιδιών, κοινόχρηστους χώρους όπως πλυσταριά, λεβητοστάσια, αποθηκευτικούς χώρους, και άλλες κοινόχρηστες εγκαταστάσεις.

Αυγά κατσαρίδας

Οι θηλυκές κατσαρίδες γεννάνε πολύ συχνά και σε ιδανικές συνθήκες μπορούν να γεννήσουν ως και δεκάδες αυγά κατσαρίδας μέσα σε ένα χρόνο.

Οι ξανθές κατσαρίδες γεννούν τα αυγά τους συχνότερα από τις άλλες. Τα θηλυκά μεταφέρουν μια κάψουλα (ωοθήκη) κάτω από την κοιλιά της ώσπου οι προνύμφες είναι έτοιμες να εκκολαφθούν.

αβγά κατσαρίδας
Τα αυγά της κατσαρίδας (φωτογραφία)

Δύο ως τέσσερις εβδομάδες πριν γίνει αυτό, το θηλυκό εναποθέτει το αυγό (κάψουλα) σε διάφορα μέρη όπου υπάρχει σχετική υψηλή θερμοκρασία.

Τριάντα έως σαράντα προνύμφες υπάρχουν σε κάθε αυγό της γερμανικής κατσαρίδας. 

Εάν οι συνθήκες όπως η υγρασία,η θερμοκρασία, και η τροφή βρίσκονται σε αφθονία τότε αυτές θα εξελιχθούν σε ενήλικες κατσαρίδες σε περίπου 35 ημέρες. Γιαυτό επιλέγουν συνήθως τις κουζίνες.

Στην κουζίνα τα αυγά των ξανθών κατσαρίδων βρίσκονται συνήθως στην φωλιά τους, μέσα σε ντουλάπια, σακούλες, χάρτινες συσκευασίες, στα συρτάρια, πίσω και κάτω από ηλεκτρικές συσκευές, σε διάφορα κενά και χαραμάδες ανάμεσα σε ντουλάπια και τοίχους, και γενικότερα σε καλές σκοτεινές ‘κρυψώνες’. Τα αυγά της είναι χρώματος καφέ, έχει σχήμα οβάλ και μέγεθος ως 2-4 mm.

Πως να απαλλαγείτε από τις ξανθές κατσαρίδες

Για να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες χρειάζεται απεντόμωση. Προτιμήστε κάποιον επαγγελματία που γνωρίζει τον σωστό τρόπο και αποφύγετε να το προσπαθήσετε μόνοι σας γιατί υπάρχει η περίπτωση να τις εξαπλώσετε και σε άλλα σημεία του χώρου αν γίνει λάθος εφαρμογή των φαρμάκων.

Οι κατσαρίδες εξολοθρεύονται με τζελ ή με ψεκασμό με εντομοκτόνα.

tzel gia katsarides
Εφαρμογή του τζελ σε κουζίνα

Το τζελ είναι ένα είδος φαρμάκου-δολώματος. Καταναλώνεται ως τροφή αλλά περιέχει ποσότητα δηλητηρίου. Το τζελ τοποθετείται πάντα σε στεγνά και καθαρά σημεία σε μορφή σταγονών σε διάφορα σημεία κυρίως της κουζίνας όπου συχνά παρατηρούνται οι κατσαρίδες. Τέτοια σημεία είναι τα ντουλάπια, συρτάρια, πάγκοι κουζίνας, κάτω από νεροχύτες, πίσω από ηλεκτρικές συσκευές, σε χαραμάδες, κτλ.

Το τζελ είναι εξαιρετικά δραστικό φάρμακο και για έναν ακόμη λόγο. Μπορεί να μεταφερθεί όταν οι κατσαρίδες κανιβαλίζονται και οι ζωντανές τρέφονται με τις νεκρές από το τζελ ή τα περιττώματα αυτών.

Προτίμηση στο τζελ έχουν κυρίως οι κατσαρίδες που ζουν εντός κατοικίας όπως Γερμανική ή Σουπέλλα. Αυτά τα δύο είδη κατσαρίδας είναι σχεδόν ίδια σε προτιμήσεις , συμπεριφορά, βιολογικό κύκλο κτλ. Διαφέρουν λίγο μόνο στην εμφάνιση.

Σημείωση: Για την εξόντωση των κατσαρίδων με υγρά εντομοκτόνα φάρμακα παράλληλα με το τζελ , θα πρέπει να υπάρχει προσοχή στα μέρη που ψεκάζονται ώστε να μην έρθουν σε επαφή αυτά τα δύο (τζελ-φάρμακο).

Κατσαρίδες στο μπάνιο / στην αποχέτευση

Αν έχετε παρατηρήσει κατσαρίδες στο μπάνιο είτε κοντά σε αποχετεύσεις, σωληνώσεις, κτλ και παρατηρείται συχνά να βγαίνουν από εκεί τότε αυτό σημαίνει ότι ο βόθρος σας ή το αποχετευτικό σύστημα του κτιρίου έχει έντονο πρόβλημα με κατσαρίδες.

Αναγκάζονται να βγουν από αυτό αν ο πληθυσμός τους στη φωλιά γίνει μεγάλος ή η στάθμη των νερών έχει ανέβει αρκετά και αναγκάζονται οι κατσαρίδες να βγούνε στην επιφάνεια.

Στο μπάνιο συχνότερα βλέπουμε τις σκούρες ή μαύρες κατσαρίδες, αλλά υπάρχουν κ πολλές περιπτώσεις όπου οι ξανθιές κατσαρίδες από την κουζίνα να εξαπλώθηκαν και στο μπάνιο.

Για να εξολοθρευθούν οι κατσαρίδες της αποχέτευσης ψεκάζουμε με ισχυρά εντομοκτόνα φάρμακα με αρκετές επαναλήψεις έως ότου εξαλειφθούν για πάντα. Εστιάζουμε σε σωληνώσεις και κάτω από τα πλυντήρια ρούχων.

Αν η κατοικία έχει φρεάτια ή βόθρους εξωτερικά ψεκάζουμε εντός των αυτών ανασηκώνοντας το καπάκι τους (αν υπάρχει η δυνατότητα) εκεί που βρίσκονται οι φωλιές των μαύρων (Ανατολική) και των καφέ-κόκκινων (Αμερικάνικη) κατσαρίδων . Πολλές φορές βρίσκουμε και φωλιές τους κάτω από κιβώτια, σε αποθήκες , σε χώρους όπου υπάρχουν σκουπίδια και άλλα υγρά και σκοτεινά μέρη.

Σε πολυκατοικίες που είναι συνδεδεμένες με το αποχετευτικό σύστημα των πόλεων οι κατσαρίδες συναντώνται αρκετά συχνά στα υπόγεια, λεβητοστάσια, αποθήκες και εισβάλλουν στα διαμερίσματα κάτω από τις πόρτες αφού σκορπισθούν στους κοινόχρηστους χώρους και τις σκάλες.

Πολλές φορές όμως μέσω των σωληνώσεων που είναι συνδεδεμένες με την αποχέτευση να βρεθούν ακόμα και σε διαμερίσματα που βρίσκονται ψηλά.

fb cover 2