Πολλά από τα έντομα που συναντούμε στην φύση έχουν την ιδιότητα να τσιμπούν είτε γιατί είναι αιμομυζητικά και τρέφονται από αίμα (π.χ. ψύλλοι) είτε γιατί αμύνονται όταν νιώθουν ότι απειλούνται (π.χ. αράχνες) .

Στο άρθρο αυτό θα περιγράψουμε τα σημαντικότερα και συχνότερα τσιμπήματα εντόμων που συναντάμε σε ανθρώπους στην Ελλάδα.

Τσίμπημα κουνουπιού

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών στο σώμα του ανθρώπου είναι εμφανή μεγάλα κόκκινα εξανθήματα με μικρό πρήξιμο. Τα κουνούπια τσιμπάνε γιατί τρέφονται με αίμα. Στα κουνούπια οφείλονται πολλές ασθένειες μερικές από τις οποίες θανατηφόρες. Οι σημαντικότερες ασθένειες από τα κουνούπια είναι η αναφυλαξία, το σύνδρομο Skeeter,  η ελονοσία, ο Δάγκειος Πυρετός, ο Πυρετός του Δυτικού Νείλου, Φιλαριάσεις, εγκεφαλίτιδα, κ.α.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

κουνούπι τσίμπημα

Τσίμπημα σφήκας/μέλισσας

Τα τσιμπήματα από σφήκα ή μέλισσα στο σώμα του ανθρώπου είναι εμφανή έντονα εξανθήματα όχι πολύ κόκκινα εκτός από το σημείο που τρυπήθηκε το σώμα από το κεντρί. Το κεντρί της σφήκας/μέλισσας περιέχει δηλητήριο για αυτό και ο πόνος στο σώμα μετά το τσίμπημα είναι έντονος και άμεσος. Σοβαρές ασθένειες σε ανθρώπους μπορούν να προκαλέσουν μόνο σε ευαίσθητους/αλλεργικούς. Τα κυριότερα συμπτώματα από τα τσιμπήματα τους είναι πόνος, φαγούρα, ζάλη, αναφυλαξία, κ.α

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

tsimpima sfikas

Τσίμπημα κοριού

Οι κοριοί τσιμπάνε γιατί τρέφονται μόνο με αίμα. Οι κοριοί συνήθως δαγκώνουν περιοχές του δέρματος που εκτίθενται ενώ κοιμόμαστε, όπως το πρόσωπο, το λαιμό, την μέση, την πλάτη, τα χέρια και σπανίως τα πόδια.

Τα τσιμπήματα φαίνονται μετά από ώρες ωστόσο μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες για να αναπτυχθούν τα συμπτώματα. Τα κυριότερα συμπτώματα από τσίμπημα κοριού είναι φαγούρα, πρήξιμο, βακτηριακή δερματική λοίμωξη (κυτταρίτιδα).

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

τσιμπήματα κοριών 1

Τσίμπημα ψύλλου

Τα τσιμπήματα ψύλλων είναι πολλά και διάσπαρτα αλλά σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Στο σώμα φαίνονται ως μικρές κόκκινες κουκίδες. Οι ψύλλοι τσιμπάνε κυρίως σε πόδια, μέση, χέρια. Τα τσιμπήματα των ψύλλων προκαλούν αμέσως φαγούρα και ίσως στη συνέχεια ερεθισμό και φλεγμονή. Η ευκολία αλλαγής ξενιστή και η συχνή απομύζηση αίματος κάνει τους ψύλλους σοβαρούς φορείς ασθενειών όπως η πανώλη και ο μελιταίος πυρετός.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

τσιμπήματα ψύλλου 2

Τσίμπημα σκορπιού

Τα τσιμπήματα σκορπιού στο σώμα του ανθρώπου φαίνονται έντονα από το πρήξιμο που προκαλούν. Κάποια είδη σκορπιών έχουν δηλητήριο και είναι επικίνδυνα . Τα κυριότερα συμπτώματα τους είναι ο πόνος, πρήξιμο, ζάλη, αύξηση πίεσης, ναυτία, κ.α.

Ο πόνος μετά από ένα τσίμπημα σκορπιού είναι στιγμιαίος. Κάθε οίδημα και ερυθρότητα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε πέντε λεπτά. Τα σοβαρότερα συμπτώματα αν συμβούν θα εμφανιστούν μέσα στην ώρα.

Οι σκορπιοί είναι πλάσματα που ανήκουν στην οικογένεια αραχνοειδών. Κάποια λίγα είδη σκορπιού έχουν δηλητήριο που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

Έχουν οκτώ πόδια και μπορούν να αναγνωριστούν από το ζευγάρι με τις δαγκάνες και τη στενή, καμπυλωτή ουρά τους με το κεντρί με το οποίο τσιμπάει και εκκρίνει το δηλητήριο.

Τα περισσότερα τσιμπήματα σκορπιού δεν απαιτούν ιδιαίτερη θεραπεία. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, ίσως χρειαστεί να λάβετε νοσοκομειακή περίθαλψη.

σκορπιός
σκορπιός

Τα συμπτώματα στη θέση του τσιμπήματος είναι:

 • έντονος πόνος
 • μούδιασμα
 • πρήξιμο

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τα ευρύτατα αποτελέσματα του δηλητηρίου και είναι σοβαρότερα μπορεί να είναι:

 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Μυϊκές βλάβες ή συσπάσεις
 • Ασυνήθιστες κινήσεις του λαιμού, του κεφαλιού και των οφθαλμών
 • Έκκριση σάλιου
 • Ιδρώτας
 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Αυξημένος καρδιακός παλμός

Είναι επίσης πιθανό σε ανθρώπους που έχουν τσιμπηθεί προηγουμένως από τους σκορπιούς να έχουν μια αλλεργική αντίδραση αρκετά σοβαρή για να προκαλέσει μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται αναφυλαξία.

Τα συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι παρόμοια με αυτά της αναφυλαξίας που προκαλούνται από τσίμπημα των μελισσών και μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, κνίδωση, ναυτία και εμετό.

Τσίμπημα από μυρμήγκια

Τα τσιμπήματα μυρμηγκιών είναι συνήθως επώδυνα και προκαλούν ερυθρές δερματικές εξάρσεις. Δεν τσιμπάνε όλα τα μυρμήγκια αλλά αυτά που τσιμπάνε ο πόνος εμφανίζεται αμέσως και έχουν την αίσθηση καψίματος. Επειδή είναι πολλά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως φαγούρα, πόνος, ίσως και αλλεργικό σοκ.

Τσίμπημα αράχνης

Οι αράχνες  θεωρείται συχνά υπεύθυνες για τσιμπήματα άγνωστης προέλευσης. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες αράχνες είναι ακίνδυνες και τα τσιμπήματα είναι ένα σπάνιο γεγονός. Τσιμπάνε μόνο αν αισθανθούν απειλή. Τα δαγκώματα αραχνών προκαλούν μικρό κόκκινο οίδημα και φαγούρα και κάποια άλλα λόγω της τοξίνης που παράγεται από το δηλητήριο μπορούν να προκαλέσουν κεφαλαλγία, εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες, μυϊκούς σπασμούς, ναυτία, εμετό, πυρετό και ρίγη. Τα πιο κοινά δηλητηριώδη είδη στην Ελλάδα είναι η «μαύρη χήρα» και η «λοξοσκέλη».

Τσίμπημα από ψείρες

Τα τσιμπήματα ψείρας είναι μικροσκοπικά κόκκινα σημεία στους ώμους, το λαιμό και το τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως δεν πονάνε, αλλά προκαλούν φαγούρα. Το συνεχές ξύσιμο όμως μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη, που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πρησμένους λεμφαδένες και ευαίσθητο, κόκκινο δέρμα. Οι τύποι ψειρών που δαγκώνουν τους ανθρώπους αποκτώνται κυρίως μέσω στενής προσωπικής επαφής ή κοινής χρήσης καπέλα ή χτένες.  

fb cover 2