Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ψύλλοι στο σπίτι εντοπίζονται είτε λόγω κατοικίδιου (σκύλου, γάτας, πτηνών) είτε αδέσποτου ζώου που ήρθε σε επαφή με τον άνθρωπο.
Οι ψύλλοι είναι έντομα που για να τραφούν χρειάζονται αίμα. Μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες εφόσον μετακινούνται από ξενιστή σε ξενιστή (από ζώο σε άνθρωπο).
Τα τσιμπήματα τους προξενούν έντονο κνησμό στους ξενιστές και στη συνέχεια ερεθισμό, φλεγμονή, πονοκέφαλο ακόμα και ανορεξία.
Ωστόσο οι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν σοβαρούς φορείς ασθενειών όπως η πανώλη (ενδημικός τύπος), ο μελιταίος πυρετός και άλλες αλλεργίες.
Οι ψύλλοι ζουν παντού έξω στην φύση σε σκοτεινά και υγρά μέρη και κοντά στους ξενιστές, κυρίως όμως υπάρχουν σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Η πιο συνηθισμένη μεταφορά ψύλλων στο σπίτι είναι :
- μέσω των ρούχων και παπουτσιών από πάρκα, αυλές και χωράφια με ψηλά χόρτα, υπόγεια, λεβητοστάσια, σκοτεινοί χώροι-αποθήκες
- του κατοικίδιου ζώου μας
- αδέσποτου ζώου που ήρθαμε σε επαφή
- από επίσκεψη σε άλλο μολυσμένο σπίτι
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την κτηνοτροφία είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν ψύλλους στο σπίτι τους με τα ρούχα εργασίας.
Επίσης, ύστερα από παρουσία ποντικού-αρουραίου σε ένα σπίτι είναι πιθανόν κάποιοι ψύλλοι να έχουν εγκατασταθεί στην οικία μας.
Σε τέτοιες περιπτώσεις αν αντιληφθεί κανείς ότι έχει έντονο κνησμό (φαγούρα) στα πόδια καλό θα ήταν να αφήσει τα ρούχα του εκτός σπιτιού πριν εισέλθει και να τα τοποθετήσει γρήγορα εντός πλυντηρίου τα οποία θα πρέπει να πλυθούν.
Αν αντιληφθεί ότι υπάρχουν ψύλλοι στο κατοικίδιο του θα πρέπει να το λούσει και να το ψεκάσει με ειδικό απωθητικό σπρέι.
Ψύλλος έντομο
Οι ψύλλοι είναι μικρά έντομα χρώματος σκούρο καφέ χωρίς φτερά, τα οποία τρέφονται από το αίμα των ξενιστών όπως ο άνθρωπος, οι γάτες, οι σκύλοι, τα παραγωγικά ζώα, τα πτηνά. τα ενήλικα έντομα βρίσκονται συνήθως πάνω στον ξενιστή τους.
Τα γνωστότερα είδη ψύλλων είναι τα εξής:
- Ψύλλος της γάτας (Ctenocephalides felis),
- Ψύλλος των σκύλων (Ctenocephalides canis),
- Ψύλλος του ανθρώπου ή Ερεθιστικός ψύλλος (Pulex irritans)
Μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και στην εμφάνιση και στην βιολογία. Ο βιολογικός τους κύκλος μπορεί να διαρκέσει ως και δύο χρόνια. Η σειρά είναι: αυγά / προνύμφες / νύμφες / ενήλικα. Τα θηλυκά γεννούν πολύ μικρά, λευκά αυγά πάνω στο ξενιστή ή σε σκοτεινά και σε γωνίες με σκόνη μέρη.
Τα αυγά και οι προνύμφες δεν φαίνονται με το μάτι καθότι είναι πολύ μικρά.
Τα θηλυκά γεννούν αυγά όταν τρέφονται με αίμα και γεννούν ως και πενήντα την ημέρα. Τα αυγά μετατρέπονται σε προνύμφες σε λίγες μέρες και έπειτα σε νύμφες σε 2-4 εβδομάδες μπορεί και περισσότερο.
Οι προνύμφες υπάρχουν σε ρωγμές, στο πάτωμα, κάτω από έπιπλα, κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα κτλ και μοιάζουν με σκουληκάκια σε σημεία χωρίς φως με σκόνη και υγρασία.
Οι προνύμφες γίνονται νύμφες και αμέσως σχηματίζουν κουκούλι και ζουν εκεί μέσα μέχρι να γίνουν τέλεια έντομα μέσα σε λίγες μέρες, ωστόσο μπορούν να μείνουν αδρανή για πολλούς μήνες αν δεν υπάρχουν κοντά ξενιστές. Υπάρχουν και αυτές σε σκοτεινά μέρη με υγρασία και σκόνη.
Οι ενήλικοι ψύλλοι παραμένουν μέσα στο κουκούλι της νύμφης μέχρι να εμφανιστεί ξενιστής και οι κατάλληλες συνθήκες. Οι ενήλικοι ψύλλοι όταν βγαίνουν από το κουκούλι τους πηδούν πάνω στον ξενιστή, όταν ανιχνεύει την παρουσία του από τη θερμότητα του σώματος και τις δονήσεις του εδάφους όταν περπατά.
Ψύλλοι στα ρούχα
Τα ρούχα που πιθανόν να είναι και η αιτία που εισήλθαν ψύλλοι στον χώρο μας πρέπει να πλένονται αμέσως στο πλυντήριο. Ιδανικά και τα ρούχα που βρίσκονται εκτός ντουλάπας τα πλένουμε και αυτά.
Κλινοσκεπάσματα τινάζονται εκτός και πλένονται και αυτά. Δεν χρειάζεται να πλυθούν όλα τα ρούχα που βρίσκονται σε ντουλάπες και συρτάρια.
Ψύλλοι στο στρώμα
Αν παρατηρηθεί παρουσία ψύλλων σε υπνοδωμάτιο καλό θα ήταν εκτός από την απεντόμωση να γίνει απολύμανση του στρώματος (ιδανικά σκούπα με αναρρόφηση και ατμό). Συμπληρωματικά εφαρμόζεται ατοξική απολύμανση (δλδ χωρίς την βοήθεια εντομοκτόνου) με την συσκευή Cimex Eradicator.
Ο υπέρθερμος ξηρός ατμός του Cimex Eradicator έχει αποδειχθεί μια καινοτόμα και αποτελεσματική λύση εξάλειψης των κοριών, ψύλλων, ακάρεων κ.α. Η ροή του ατμού στους 180°C είναι ικανή να εξοντώσει ενήλικους μικροοργανισμούς, τις προνύμφες αλλά και τα αυγά τους προκαλώντας τους θερμικό σοκ. (δείτε εδώ)
Φάρμακο για ψύλλους
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την εξόντωση των ψύλλων είναι όλα τα κοινά εντομοκτόνα . Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο ειδικό μόνο για ψύλλους. Συνίσταται να χρησιμοποιούνται υγρά εντομοκτόνα που περιέχουν την ουσία PBO και μακρά διάρκεια. Στο διάλυμα προστίθεται και προνυμφοκτόνο φάρμακο για να εξοντωθούν και οι προνύμφες αυτών αν υπάρχουν.
Οι προνύμφες και οι νύμφες είναι κρυμμένες σε πολύ δυσπρόσιτα σημεία και είναι ανθεκτικές σε κοινά εντομοκτόνα για αυτό και η καθαριότητα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των ψύλλων.
Ψεκάζονται καλά όλα τα σημεία του σπιτιού που πιθανόν να κρύβονται εστιάζοντας σε σκοτεινά, υγρά και με σκόνη σημεία του πατώματος. Μετακινούμε πράγματα ή έπιπλα αν χρειαστεί και ψεκάζουμε.
Σε περίπτωση που κυκλοφορούν ζώα (σκύλοι, γάτες ) εξωτερικά του χώρου μας ψεκάζουμε καλά και αυτά τα σημεία. Αν οι ψύλλοι προέρχονται από πτηνά ψεκάζουμε και τα μπαλκόνια.
Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής ή σε χώρους όπου είναι αδύνατος ο ψεκασμός με υγρά εντομοκτόνα μπορεί να γίνει απεντόμωση και με αερόλυμα ή αέριο εντομοκτόνο.
Αντιμετώπιση Ψύλλων
Για να αντιμετωπιστούν οι ψύλλοι στο σπίτι αποτελεσματικά ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Πλύσιμο σε κλινοσκεπάσματα, κρεβατάκια ζώων και ρούχα.
- Ηλεκτρική Σκούπα και καθαριότητα στο σπίτι.
- Σκούπα (ιδανικά με ατμό) στα στρώματα και καναπέδες.
- Χρήση εντομοκτόνων φαρμάκων (απεντόμωση).
Πως φεύγουν οι ψύλλοι από τον άνθρωπο?
Οι ψύλλοι είναι μικροσκοπικά έντομα όπως αναφέρθηκε που τρέφονται με αίμα. Ζουν επάνω στους ξενιστές τους και ιδιαίτερα μέσα στο τρίχωμα του ζώου-ξενιστή όπου τρέφεται και αναπαράγεται. Στον άνθρωπο επιτίθονται όταν δεν υπάρχει κοντά άλλος ξενιστής-ζώο.
Κάνουν άλματα προς το σώμα του ανθρώπου και προς τα μέρη του ανθρώπου που είναι ακάλυπτα από ρούχα ώστε να τραφούν τσιμπώντας τον.
Δεν έχουν την τάση να μένουν πάνω στον ανθρώπινο σώμα όπως αυτό του ζώου-ξενιστή αλλά μπορεί να περνάει αρκετή ώρα.
Υπάρχει ένα είδος ψύλλου που μπορεί να ζεί πάνω στο ανθρώπινο δέρμα αλλά δεν υπάρχει στην χώρα μας. Το πιο συνηθισμένο είδος ψύλλου στην χώρα μας είναι ο ψύλλος της γάτας.
Αν εντοπίσετε ψύλλους να σας τσιμπούν πάνω στο δέρμα σας βγείτε εκτός σπιτιού και τιναχτείτε, έπειτα βγάλτε τα ρούχα σας και τοποθετήστε κάτω από ζεστό νερό ή στο πλυντήριο.
Αν εντοπίσετε μόνο τις συμπτώσεις τότε λάβετε μέτρα αντιμετώπισης τους στο σύνολο του χώρου σας. Αποφύγετε να περάσετε ξανά από το σημείο που έγινε η επίθεση των ψύλλων.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση τους από εξειδικευμένο συνεργείο απεντομώσεων βάζετε προληπτικά στο δέρμα σας εντομοαπωθητική λοσιόν. Συμβουλευτείτε γιατρό για την θεραπεία των συμπτώσεων.
https://spitibioclean.gr/apentomoseis