katapolemisi-pontikon

Μυοκτονία – Παγίδες για ποντίκια & αρουραίους

Η καταπολέμηση των αρουραίων και ποντικιών ονομάζεται μυοκτονία και γίνεται κυρίως με ποντικοφάρμακα και με μηχανική παγίδευση.

Οι μυοκτονίες γίνονται είτε προληπτικά , είτε όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα με τρωκτικά και πρέπει να δράσουμε άμεσα.

Μυοκτονία ονομάζεται η καταπολέμηση των ποντικιών και αρουραίων

Ποντικοφάρμακα Πως Δρουν

Τα τρωκτικοκτόνα (ποντικοφάρμακα) περιέχουν αντιπηκτικό φάρμακο-ουσία και προκαλούν το θάνατο ως αποτέλεσμα της εσωτερικής αιμορραγίας, η οποία λαμβάνει χώρα καθώς το αίμα του ζώου χάνει την ικανότητα να πήξει.

Τα ποντικοφάρμακα (δολώματα) χρησιμοποιούνται σε δολωματικούς σταθμούς (παγίδες) που είναι συνήθως κλειστά κουτιά με δύο τρύπες η μία σε κάθε πλευρά. Τα δολώματα θα πρέπει να είναι φρέσκα για να είναι ελκυστικά προς τα τρωκτικά για αυτό και αντικαθίστανται συχνά. Η υγρασία και η πολλή ζέστη τα καταστρέφουν με αποτέλεσμα να μην τα προτιμούν τα τρωκτικά. Επίσης σαλιγκάρια και άλλα έντομα τα καταναλώνουν.

Τα ποντικοφάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και χρησιμοποιούνται από τις εταιρίες μυοκτονίας είναι συνήθως σε στερεή μορφή ή πάστας. Περιέχουν πολλή μικρή ποσότητα δηλητηρίου (συνήθως 0,005%). Το ποντίκι ή ο αρουραίος αφού το καταναλώσει δεν πεθαίνει αμέσως, αλλά θα χρειαστεί από 1 ως και 6 μέρες. Όσο πιο μικρό σε μέγεθος τόσο και πιο γρήγορα θανατώνεται όμως αυτό εξαρτάται και από την ποσότητα που θα καταναλώσει. Τα ποντικοφάρμακα μπορούν να εξοντώσουν αρκετά μέλη της οικογένειας των ποντικών καθότι αφού πρώτα καταναλώνεται από κάποιον ποντικό, που συνήθως είναι και ο μεγαλύτερος της οικογένειας, έπειτα καταναλώνεται και από τα υπόλοιπα γιατί λαμβάνουν την πληροφορία της ύπαρξης “φαγητού”.

δολωματικός σταθμός

Παγίδες Για Ποντίκια & Αρουραίους

Οι παγίδες είναι διαφόρων μεγεθών και σχήματος. Συνήθως είναι σε μορφή σωλήνα ή ορθογώνιου. Οι πλαστικές παγίδες κλειδώνουν και ανοίγουν μόνο με ειδικό κλειδί και έτσι κάποιο άλλο ζώο δεν μπορεί να καταναλώσει το δόλωμα-φάρμακο. Επίσης τις κάνει ασφαλείς και ως προς τα παιδιά. Οι ποντικοπαγίδες τοποθετούνται κοντά σε τοίχους-περάσματα των τρωκτικών και ειδικότερα εξωτερικά των κτιρίων ώστε να καταναλωθούν πιο γρήγορα από ένα ποντικό ή αρουραίο που ζει στην φύση και είναι πιθανό να το αντιληφθεί μέσω της όσφρησης.

Ποντίκι στο σπίτι, πως να αντιδράσουμε;

Αν αντιληφθούμε ότι υπάρχει κάποιο ποντίκι στο σπίτι μας κάνουμε τα εξής βήματα:

  • Αποτρέπουμε το ποντίκι να κυκλοφορεί σε όλο τον χώρο και προσπαθούμε να το εγκλωβίσουμε σε ένα μέρος/χώρο (π.χ. δωμάτιο)
  • Αμέσως μαζεύουμε και κρύβουμε όλα τα τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει. Αν αντιληφθούμε ότι κατανάλωσε κάτι από τα τρόφιμα μας το πετάμε στα σκουπίδια.
  • Φοράμε γάντια και δεν ακουμπάμε με γυμνά χέρια περιττώματα ή ούρα ποντικού.
  • Κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερη φασαρία και ψάχνουμε να το εντοπίσουμε σε πιθανές κρυψώνες
  • Αν δεν εντοπιστεί, που είναι το πιο πιθανό, αμέσως καλούμε κάποιον επαγγελματία να έρθει στον χώρο μας ώστε να βοηθήσει να το εντοπίσουμε και να τοποθετήσει τις κατάλληλες παγίδες και φάκες.
  • Αν δεν μπορούμε να φωνάξουμε κάποιον επαγγελματία, τότε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το βγάλουμε με κάποιο τρόπο έξω από την κατοικία μας και να αφεθεί ελεύθερο στην φύση ή τοποθετούμε αν έχουμε παγίδες του εμπορίου. Προτιμούμε τις φάκες και κόλλες αφού τοποθετήσουμε κάποιο μικρό κομμάτι από τρόφιμο (ψωμί, μπισκότο, ξηρό καρπό, μαρμελάδα, κρέας, ψάρι, κ.τ.λ. ) για να το δελεάσουμε να πλησιάσει σε αυτές.

 

Πως αποτρέπουμε τα ποντίκια να εισέλθουν στον χώρο μας;

Για να αποτρέψετε τα ποντίκια να εισέλθουν στον χώρο σας θα πρέπει :

  • να κλείνουν ερμητικά όλες οι πιθανές είσοδοι τους.
  •  να κλείνουν όλα τα πιθανά κενά κάτω από πόρτες , παράθυρα κτλ με υλικά που δεν μπορούν να ροκανίσουν.
  • να μην υπάρχουν τρόφιμα ή σκουπίδια εκτεθειμένα.
  • να μην υπάρχουν λερωμένα σκεύη και πάγκοι κουζίνας από φαγητά,
  • ζωοτροφές εκτεθειμένες ή σκόρπιες στο πάτωμα,
  • αποθηκευμένα τρόφιμα σε χάρτινες ή πλαστικές συσκευασίες που μπορούν να ροκανιστούν, π.χ ένα λάδι σε πλαστικό μπουκάλι, ψωμί σε σακούλα, φρούτα σε νάιλον σακούλες σούπερ μάρκετ κτλ.
  • Προστατέψετε τοποθετώντας τις αποθηκευμένες τροφές σε κλειστά ντουλάπια και σε συσκευασίες γυάλινες ή ανθεκτικού σκληρού πλαστικού.

Τι διαφορά έχει το ποντίκι από τον αρουραίο;

Τα ποντίκια (Mus musculus) είναι μικρά τρωκτικά με σχετικά μεγάλα αυτιά και μικρά μαύρα μάτια. Έχουν μήκος περίπου 7-10 εκατοστά και ουρά 5-10 εκατοστά. Ζυγίζουν περίπου 15 γραμμάρια και συνήθως είναι ανοιχτό γκρι χρώμα ή ανοιχτό καστανό-μαύρο.

ποντίκι-mus-musculus

ποντίκι-mus-musculus

Οι αρουραίοι είναι πιο μεγάλα τρωκτικά από τα ποντίκια. Υπάρχουν τρία κύρια είδη αρουραίων :

  • ο καφέ ή νορβηγικός ( Rattus Norvegicus )
  • ο μαύρος ( Rattus Rattus)
  • o αρουραίος των αγρών ( Microtus Arvalis )
rattus-norvegicus-αρουραίος

rattus-norvegicus-αρουραίος

Τι τρώνε τα ποντίκια και τι οι αρουραίοι;

Ο ποντικός τρώει τα πάντα αλλά έχει προτίμηση σε σπόρους, δημητριακά και τα λαχανικά.

Οι αρουραίοι τρέφονται με σχεδόν τα πάντα, αλλά προτιμούν υψηλής ποιότητας τρόφιμα, όπως τα τρόφιμα κατοικίδιων ζώων, κρέατος, φρούτα, λαχανικά και τα δημητριακά και απαιτούν νερό καθημερινά ειδικά όταν τρέφονται με ξηρά τροφή.

rattus-rattus-αρουραίος

rattus-rattus-αρουραίος

Παγίδες Σύλληψης & Φάκες Για Ποντίκια

Η μηχανική παγίδευση των τρωκτικών γίνεται κυρίως με παγίδες όπως φάκες, κόλλα, χάρτινες ή ξύλινες κολλητικές επιφάνειες, παγίδες με χρήση κολλητικής επιφάνειας στο εσωτερικό της, κλουβιά, κ.α.

Όλες οι παγίδες τοποθετούνται στα σημεία που τα τρωκτικά περνούν και έχουν ως διαδρομή, κοντά στα σημεία που έχουν εντοπίσει τροφή ή κοντά στην φωλιά τους αν γνωρίζουμε που είναι.

Οι παγίδες (σύλληψης) είναι ευρέως χρησιμοποιούμενες σε καταστήματα εστίασης και αποθήκες-εργοστάσια τροφίμων. Ο λόγος είναι ότι οι παγίδες με την κόλλα αντί για δόλωμα προσφέρουν πιο άμεση ακινητοποίηση-εξόντωση του ποντικού που θα εισέλθει έτσι ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο να καταναλώσει κάποιο προϊόν Τροφίμου. Οι παγίδες αυτές τοποθετούνται εσωτερικά των δομών και σε μέρη όπου είναι πιθανόν να περάσει (δίπλα από πόρτες, κάτω από πάγκους τροφίμων, ψυγείων κτλ).

Στις παγίδες-φάκες τοποθετούμε για δόλωμα ένα μικρό κομμάτι φαγητού όπως κρέας, τυρί, φρούτο, ξηρό καρπό ,σοκολάτα, ψωμί κτλ. Ρυθμίζουμε τις παγίδες κοντά σε τοίχους, πίσω από αντικείμενα, σε σκοτεινές γωνίες, καθώς υπάρχουν υποψίες για διαδρόμους, και σε χώρους όπου βρίσκονται περιττώματα αρουραίων (ποντικών).

 

faka-pontiki

Η μηχανική παγίδευση χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους και όταν χρειαζόμαστε άμεσα αποτελέσματα.

Η εταιρεία μας προσφέρει επαγγελματικές υπηρεσίες μυοκτονίας και απολύμανσης για ιδιωτικούς και επαγγελματικούς χώρους. Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και κάποιος ειδικός από την ομάδα μας θα σας καλέσει για να κλείσετε την ημέρα και ώρα που σας βολεύει, ή καλέστε μας απευθείας στο 231 700 2255 για να κανονίσουμε το ραντεβού σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *