Ψαράκια – Βιολογία και συνήθειες

Τα ψαράκια ανήκουν στην κατηγορία εντόμων θυσάνουρα, έχουν μήκος 13-20 χιλιοστά, χρώμα ασημί και έχουν δύο μακριές κεραίες στο κεφάλι και τρεις μικρές ουρές στο πίσω μέρος.

Η καταπολέμηση τους σε σπίτια γίνεται με απεντόμωση αλλά και με φυσικό τρόπο:

Υπάρχουν δύο κύρια είδη : το Silverfish (ασημόψαρο) και το Firebrat (θερμόβια). Η κίνηση και η μορφή του μοιάζει με του ψαριού.

Είναι νυκτόβιο, δεν πετάει και τρέφεται κυρίως με ζάχαρη και άμυλο (κόλλα, βιβλιοδεσίες, χαρτί, τρίχες, χαλιά, ταπετσαρίες, ακόμα και τις αποδερματώσεις του). Ζει και αναπτύσσεται σε μέρη με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.


Στα σπίτια κρύβονται και περπατάνε στο πάτωμα, κάτω από κρεβάτια, χαλιά , έπιπλα , ντουλάπες, προτιμούν λεβητοστάσια, σοφίτες, μπάνια και υπόγεια.

Δεν τσιμπάνε, δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όμως μεταφέρουν μικρόβια. Σπανίως μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Δεν δημιουργούν σοβαρά προβλήματα όμως σε ένα σπίτι μπορούν να καταστρέψουν βιβλιοδεσίες και ταπετσαρίες τρώγοντας την κόλα από το χαρτί. Σπανίως μπορούν να προσβάλλουν υφάσματα με φυσικές ίνες.

  • Οι δίαιτες αυτών των εντόμων έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ζάχαρη ή άμυλο, συμπεριλαμβανομένων δημητριακών, αλεύρου σιταριού, αμύλου σε βιβλιοδετικές βιβλιοδεσίες και χαρτιού στο οποίο υπάρχει κόλλα ή πάστα.
  • Θεωρούνται επιβλαβή παράσιτα επειδή τρέφονται με ταπετσαρίες, φυσικά υφάσματα, βιβλία και χαρτιά. Το ψαράκι τροφοδοτεί επίσης μούχλα και μύκητες που αναπτύσσονται σε διάφορες άλλες επιφάνειες.
  • Το ψαράκι κινείται γρήγορα και μπορεί να ταξιδέψει σε ολόκληρα κτίρια. Μόλις βρουν μια καλή πηγή φαγητού, μένουν κοντά σε αυτό.
  • Περνάει από έναν κύκλο ζωής τριών σταδίων : αυγά-νύμφες-ενήλικα. Γεννούν αυγά ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους. Τα αυγά χρειάζονται 19-43 ημέρες για να εκκολαφθούν. Ο κύκλος ζωής από το αυγό σε ενήλικα είναι τρεις με τέσσερις μήνες.
  • Το ψαράκι είναι νυχτόβιο, αλλά δραστηριοποιείται όλη την ημέρα σε σκοτεινές περιοχές που κατοικούν. Μπορούν να είναι ένα πρόβλημα όλο το χρόνο.
  • Τα βλέπουμε συχνά σε νεροχύτες και μπανιέρες επειδή αναζητούν υγρασία.
  • Τα ψαράκια ενδέχεται να προσβάλουν ύφασμα αν υπάρχει πάνω σε αυτά ορισμένα σωματίδια τροφίμων (ψίχουλα και άλλοι αμυλούχοι υδατάνθρακες) ή περιοχές λερωμένων ουσιών (ιδρώτας). Δεν θα τρώνε το ύφασμα για ουσία όπως οι σκόροι των ρούχων, αλλά θα βλάψουν την ίνα του υφάσματος προσπαθώντας να φτάσει στις ουσίες για να τραφεί.

Επικοινωνήστε με την εταιρεία μας για να σας απαλλάξουμε από το πρόβλημά σας !
Περιοχές Εξυπηρέτησης Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική

https://spitibioclean.gr/contact/

Απεντόμωση για Ψαράκια

Η καταπολέμηση των ασημόψαρων γίνεται με ψεκασμούς με εντομοκτόνα φάρμακα. Σε περιπτώσεις που έχουν προσβάλλει βιβλιοδεσίες μπορούν να γίνουν και άλλοι μέθοδοι απεντόμωσης όπως θερμική απεντόμωση ή με αέριο εντομοκτόνο. Δεν υπάρχουν κάποιες ειδικές παγίδες που τα πιάνουν αν και πολλές φορές πιάνονται σε κατσαριδοπαγίδες.

Για την καταπολέμηση ψαράκια ή ασημόψαρων σε σπίτια εφαρμόζονται ψεκασμοί με ισχυρά εντομοκτόνα κατά προτίμηση εντομοκτόνα με μικροκάψουλα (μακράς διάρκειας). Εστιάζουμε στον ψεκασμό του πατώματος, γωνιών, τοίχων, χαραμάδων, κάτω από έπιπλα, από κρεββάτια, από ντουλάπες, από καναπέδες και χαλιά, μέσα σε πατάρια.

Αν υπάρχουν χαρτοκιβώτια μπορούν να κρύβονται σε αυτά. Τα εξετάζουμε προσεκτικά και απομακρύνουμε τα μολυσμένα. Απαραίτητη προυπόθεση για την καταπολέμηση τους σε σπίτια είναι η καλή καθαριότητα από ψίχουλα, νεκρά έντομα, σκόνες και άλλες ακαθαρσίες. Επίσης η απουσία υψηλής υγρασίας. Σε πολυκατοικίες εφαρμόζουμε ψεκασμούς σε λεβητοστάσια, υπόγεια, αποθήκες, κοινόχρηστα μέρη με υγρασία όπως σωληνώσεις και αποχετεύσεις.

Δεν υπάρχει κάποιο φυσικό τέχνασμα ή παγίδες για να απαλλαγείτε από τα ψαράκια με φυσικό τρόπο χωρίς την χρήση εντομοκτόνων. Ξύδι, χλωρίνη, βόρακας, κτλ δεν βοηθούν αρκετά. Η καλή καθαριότητα και η απουσία υγρασίας όπως αναφέραμε και προηγουμένως βοηθούν στην μη εξάπλωση τους.

 Για να κάνετε το σπίτι σας λιγότερο ελκυστικό για αυτά τα έντομα ακολουθήστε τα εξής :

  • Περιορίστε τις πηγές των τροφίμων τους διατηρώντας τα ξηρά προϊόντα (δημητριακά, σπόρους, ζυμαρικά κ.α) και τις τροφές για κατοικίδια σε αεροστεγή δοχεία.
  • Καθαρίστε και αφαιρέστε τα χαλιά, καθαρίστε συχνά το δάπεδο με λεπτομέρεια για την αφαίρεση σκόνης και για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση των πεσμένων τροφών.
  • Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση της υγρασίας
  • Απομακρύνετε χαρτιά και χαρτόνια που μπορούν να αποτελέσουν τροφή για αυτά τα έντομα
  • Καθαρίστε εξωτερικά τον κήπο σας από ξερά φύλλα, ξύλα, πλάκες και πέτρες
  • Κλείστε τις ρωγμές στους τοίχους σας

Απεντόμωση για Αράχνες

Οι αράχνες είναι το πιο κοινό έντομο που συναντούμε στην χώρα μας και υπάρχει παντού εντός και εκτός πόλεων. Υπάρχουν πολλά είδη , κάποια είδη τσιμπούν και τον άνθρωπο , και ζούνε όλες τις εποχές του χρόνου. Οι αράχνες τρέφονται με άλλα έντομα και όπως είναι φυσικό εκεί που υπάρχει μεγάλος πληθυσμός εντόμων ιπτάμενων κυρίως εκεί και αυτές ευδοκιμούν, στήνοντας τις παγίδες τους (ιστούς).

Οι αράχνες αντιμετωπίζονται με απεντόμωση. Η απεντόμωση με τα κοινά εντομοκτόνα είναι αρκετή για να μειωθεί ο πληθυσμός τους, ωστόσο χρειάζονται και μια σειρά πραγμάτων για να μη προσελκύονται στο χώρο μας όπως : καθαρισμός των ιστών, κλείσιμο των ανοιγμάτων – χαραμάδων που μπορούν να εισέλθουν στον χώρο μας, καλό κλάδεμα των θάμνων εξωτερικά, μείωση όλων των πιθανών αιτιών που προσελκύουν άλλα έντομα κυρίως ιπτάμενα (κουνούπια, μύγες, πεταλούδες, κ.ά. ).

Η απεντόμωση για αράχνες γίνεται με ψεκασμό με εντομοκτόνα απευθείας πάνω στο έντομο, ψεκασμό των επιφανειών-τοίχων-οροφών όπου συναντώνται συχνά, ψεκασμό των φύλλων των θάμνων εξωτερικά του χώρου μας, ψεκασμό των δαπέδων και κυρίως των γωνιών αυτών εντός και εκτός του χώρου μας.

Η απεντόμωση για αράχνες είναι μια διαδικασία επαναλαμβανόμενη, δεν αρκεί ποτέ μία εφαρμογή, γίνεται όλο τον χρόνο αλλά κυρίως την άνοιξη.

Απεντόμωση για Ψαλίδες

Οι ψαλίδες είναι ακίνδυνα έντομα τρέφονται κυρίως με φυτά ή μικρά έντομα, είναι χρώματος καφέ-μαύρο και έχουν στο πίσω μέρος τους ένα ζεύγος από λαβίδες που μοιάζουν με δαγκάνες. Τις συναντάμε πολύ συχνά σε χωμάτινες επιφάνειες σχετικά υγρές, σε κορμούς δέντρων, κάτω από πλάκες και πέτρες,

Η απεντόμωση για ψαλίδες γίνεται ψεκάζοντας χαμηλά εντός και εκτός κατοικίας με έμφαση σε σκοτεινά σημεία, σε ξύλα, σε χαραμάδες και γωνίες, σε θάμνους και λουλούδια που τα βρίσκουμε συχνά, σε εισόδους και παράθυρα.

fb cover 2