Η αντιμετώπιση ψύλλων είναι από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Ο ψύλλος είναι μικροσκοπικό έντομο, δεν πετάει παρά μόνο κάνει άλματα και κρύβεται καλά.

Υπάρχουν αρκετά είδη και έχουν τροφικές προτιμήσεις , δηλαδή μπορεί το κατοικίδιο σας να έχει ψύλλους πάνω του και να τρέφονται με αίμα μόνο από αυτό. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί οι ψύλλοι να ενοχλούν μόνο έναν ή κάποιους από τους ανθρώπους που ζούνε στο ίδιο σπίτι. Αν έχετε εντοπίσει κάποιον ψύλλο ή έχετε τα συμπτώματα των τσιμπημάτων τους τότε θα πρέπει να γίνει καταπολέμηση σε όλο το σπίτι.

Αντιμετώπιση ψύλλων με φυσικό τρόπο :

Για τη φυσική αντιμετώπιση των ψύλλων , χωρίς χρήση εντομοκτόνων στο σπίτι σας, ακολουθούνται τα εξής βήματα:

  1. Συχνή χρήση της ηλεκτρικής σκούπας . Εστιάζουμε σε σημεία με σκόνη, σκοτεινά , κάτω από κρεββάτια, καναπέδες, στο κρεβατάκι του κατοικίδιου σας, στα χαλιά και αποθήκες. Η σκούπα απομακρύνει αυγά, προνύμφες, και διεγείρει τις νύμφες να βγουν από τα κουκούλια τους. Τα ενήλικα επίσης λόγω δονήσεων εκτίθονται στην σκούπα. Πετάμε την σακούλα της σκούπας στα σκουπίδια.
  2. Χρήση σκούπας – ατμοκαθαριστή σε στρώματα και καναπέδες. Συμπληρωματικά εφαρμόζεται ατοξική απολύμανση (χωρίς την βοήθεια εντομοκτόνου) με την συσκευή Cimex Eradicator. Ο υπέρθερμος ξηρός ατμός του Cimex Eradicator έχει αποδειχθεί μια καινοτόμα και αποτελεσματική λύση εξάλειψης των κοριών, ψύλλων, ακάρεων. Η ροή του ατμού στους 180°C είναι ικανή να εξοντώσει ενήλικους μικροοργανισμούς, τις προνύμφες αλλά και τα αυγά τους προκαλώντας τους θερμικό σοκ. (δείτε εδώ)
  3. Ιδανικά η υγρασία του σπιτιού κάτω από 50% για να εμποδιστεί η εκκόλαψη των αυγών.
  4. Πλύσιμο με ζεστό νερό στα κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες και ρούχα. Οπωσδήποτε τα ρούχα που μπορεί να ευθύνονται για την προσβολή.
  5. Θεραπεία στο κατοικίδιο ζώο αν υπάρχει στο σπίτι όπως συνιστά ο κτηνίατρος.
  6. Ιδανικά να γίνεται ταυτόχρονα η διαδικασία καταπολέμησης στο σπίτι, κήπο, κατοικίδια.
  7. Αυτοσχέδια παγίδα. Παίρνουμε μια μικρή επιτραπέζια λάμπα και την τοποθετούμε στο πάτωμα μαζί με μια κατσαρόλα με νερό και μερικές σταγόνες υγρού πιάτων. Τη νύχτα ανάβουμε τη λάμπα . Η θερμότητα από τη λάμπα θα προσελκύσει τους ψύλλους, θα πέσουν στο σαπουνόνερο και θα πνιγούν.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: όλα τα παραπάνω μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα αλλά όχι γρήγορα. Η φυσική αντιμετώπιση ψύλλων ιδιαίτερα σε μεγάλες προσβολές δεν ενδείκνυται. Είναι προτιμότερο να γίνεται ταυτόχρονα καταπολέμηση ψύλλων με φυσικό τρόπο και απεντόμωση.

Επικοινωνήστε με την εταιρεία μας για να σας απαλλάξουμε από το πρόβλημά σας !
Περιοχές Εξυπηρέτησης Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική

https://spitibioclean.gr/contact/

Αντιμετώπιση ψύλλων με απεντόμωση / φάρμακα

Η αντιμετώπιση ψύλλων με εντομοκτόνα φάρμακα ιδανικά έρχεται σε δεύτερο στάδιο , δλδ να έχει προηγηθεί κατά προτίμηση σε πρώτο στάδιο η φυσική αντιμετώπιση όπως περιγράψαμε πιο πάνω στο άρθρο.

Πριν την απεντόμωση απομακρύνουμε το ζώο και τα παιδιά από τον χώρο και ψεκάζεται όλο το πάτωμα και οι τοίχοι μέχρι μισό μέτρο περίπου με έμφαση στα σημεία όπου παρατηρήθηκαν οι ψύλλοι ή συχνάζουν τα κατοικίδια.

Φάρμακα για ψύλλους

Με τα κατάλληλα εντομοκτόνα ψεκάζονται και τα χαλιά. Δίνουμε έμφαση σε χαραμάδες, γωνίες, κάτω από έπιπλα, στρώματα, κρεβάτια, καναπέδες, ντουλάπες, χαλιά. Αν χρειαστεί κάνουμε και χρήση αέριου εντομοκτόνου σε μικρούς χώρους συμπληρωματικά με τους ψεκασμούς σε περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Σε χώρους όπου είναι σκοτεινοί (υπόγεια, λεβητοστάσια, αποθήκες κτλ) αφαιρούμε όλα τα άχρηστα αντικείμενα αφού ψεκάσουμε μια φορά και επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό. Ύστερα από την απεντόμωση δεν ρίχνουμε νερό ή σφουγγάρισμα για 7 μέρες τουλάχιστον. Κατοικίδια και παιδιά μπορούν να ξαναεισέλθουν στο σπίτι ιδανικά μετά από 24 ώρες αφού έχει αεριστεί καλά ο χώρος.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αν χρειαστεί ή προληπτικά σε 7-10 μέρες από την πρώτη εφαρμογή απεντόμωσης.


Αντιμετώπιση ψύλλων σε εξωτερικούς χώρους

Σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι απαραίτητη η εφαρμογή εντομοκτόνων, εκτός εάν εντοπίζονται μεγάλοι πληθυσμοί ψύλλων. Εάν τα κατοικίδια ζώα περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε εξωτερικό χώρο, γίνεται απεντόμωση και στους χώρους όπου τα ζώα κινούνται (σπιτάκια σκύλων, κάτω από υπόστεγα, δίπλα στην οικία κτλ), ενώ σπάνια είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν τα μέτρα αυτά σε όλη την αυλή ή σε ανοικτούς χώρους εκτεθειμένους στον ήλιο.

Κατά κύριο λόγο εφαρμόζονται ψεκασμοί με εντομοκτόνα φάρμακα σε σκιερά και υγρά μέρη, στα μέρη που πιθανόν κάποιο ζώο να αναπαυόταν, σε μέρη όπου στοιβάζονται ξύλα για καύση, σε κάποια εξωτερική αποθήκη κατοικίας κ.α. Επίσης ο εξωτερικός χώρος θα πρέπει να περιποιείται με κοπή των χορταριών, το μάζεμα των πεσμένων φύλλων των δέντρων και απομάκρυνση οργανικών υπολειμμάτων.

Τσιμπήματα ψύλλων

Τα τσιμπήματα ψύλλων είναι πολλά και διάσπαρτα αλλά σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Συνήθως τσιμπάνε σε πόδια, μέση, χέρια. Τα τσιμπήματα των ψύλλων προκαλούν σχεδόν αμέσως φαγούρα.

Οι ψύλλοι δραστηριοποιούνται και την μέρα και την νύχτα αμέσως μόλις αισθανθούν την θερμότητα του ξενιστή (άνθρωπο ή ζώο) και τις δονήσεις όπου και πηδάνε πάνω του και αρχίζουν να τρέφονται με αίμα. Προτιμούν να τσιμπούν τα ζώα για αυτό και πολλές φορές ενώ το κατοικίδιο έχει προσβληθεί από ψύλλους σε ανθρώπους δεν παρατηρούνται τσιμπήματα.

τσιμπήματα ψύλλου
Διαφορές τσιμπημάτων μεταξύ ψύλλου και κοριού

Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο εντόμων αυτών είναι ότι τρέφονται με αίμα και συνήθως τσιμπάνε πολλές φορές πάνω στο δέρμα μας ή στο δέρμα των ζώων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

fb cover 2