694 529 4293
ακάρεα

Γιατί υπάρχουν ακάρεα στο στρώμα ?

Τα ακάρεα υπάρχουν παντού στην ατμόσφαιρα, στο σπίτι μας και όχι μόνο, ταξιδεύοντας μαζί με την σκόνη καθώς είναι πάρα πολύ ελαφριά σωματίδια.

Τα στρώματα, τα χαλιά και οι καναπέδες μας είναι το ιδανικό τους σπίτι καθώς τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα και πιτυρίδα που πέφτει από το σώμα μας. Αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου και υγρασίας άνω του 70%.

Το στρώμα μας προσφέρει ιδανικό γεύμα για αυτά καθώς ένας μέσος άνθρωπος αποβάλλει περίπου 10 γραμμάρια νεκρά κύτταρα και πιτυρίδας την εβδομάδα την ώρα που κοιμόμαστε. Τα ακάρεα της σκόνης (σημείωση: λέγονται ακάρεα της σκόνης επειδή ταξιδεύουν με αυτή και για να τα ξεχωρίζουμε από άλλα είδη ακάρεων) δεν τσιμπάνε όμως θεωρούνται παθογόνοι οργανισμοί καθώς λόγω αυτών και κυρίως των περιττωμάτων τους οφείλονται οι ασθένειες και οι αλλεργίες που εμφανίζουν πολλοί άνθρωποι.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε μόλις μέσα σε ένα χρόνο ο πληθυσμός από ακάρεα στο στρώμα είναι πάνω από πέντε εκατομμύρια!

Η απαλλαγή μας από τα ακάρεα στο στρώμα που κοιμόμαστε δεν είναι εύκολη υπόθεση και αυτό γιατί είναι μεν ζωντανοί μικροοργανισμοί αλλά είναι αόρατοι με γυμνό μάτι.

56669590 317184755593452 1791057102517567488 n edited 1

Ακάρεα τι είναι : Βιολογία και συνήθειες

Τα ακάρεα σκόνης έχουν ειδικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις για την ανάπτυξή τους. Τα ακάρεα τείνουν να είναι πολυάριθμα σε θερμά σπίτια με υψηλή υγρασία. Οι βέλτιστες συνθήκες ανάπτυξης και ανάπτυξης είναι περίπου 20-30 βαθμούς Κελσίου και 70-80% σχετική υγρασία και δεν μπορούν να επιβιώσουν καλά σε υγρασίες κάτω από 50%. Αν και οι πληθυσμοί ακάρεων τείνουν να είναι χαμηλοί σε ξηρά κλίματα, τα περισσότερα σπίτια είναι ικανά να τα υποστηρίξουν. 

Τα ακάρεα οικιακής σκόνης και τα αλλεργιογόνα σωματίδια τους είναι παρόντα μέσα σε σπίτια όλο το χρόνο, αλλά οι άνθρωποι τείνουν να έχουν λιγότερα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ίσως επειδή περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Διαβάστε το άρθρο μας για τα τσιμπήματα από ακάρεα

Το φαγητό είναι σπάνια πρόβλημα για τα ακάρεα οικιακής σκόνης. Το κύριο φαγητό τους είναι οι εκχύσεις του δέρματος που περιέχονται σε σκόνες. Οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα ρίχνουν τακτικά μικρές νιφάδες δέρματος από το σώμα τους καθώς η επιδερμίδα ανανεώνεται συνεχώς. 

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο φαινόμενο παρατηρείται σε περιοχές δραστηριότητας ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων, τα ακάρεα τείνουν να είναι τα πιο πολυάριθμα σε στρώματα, καναπέδες και χαλιά. Τα στρώματα, οι καναπέδες, τα χαλιά και άλλα μαλακά έπιπλα παγιδεύουν και συσσωρεύουν τη σκόνη, τη μούχλα και την υγρασία, καθιστώντας τα ιδανικά μικρο-οικοτόπους για την ανάπτυξη ακάρεων.

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης περνούν από πέντε μεγάλα στάδια ζωής από το αυγό μέχρι το ενήλικο. Μεταξύ των σταδίων τα ακάρεα ρίχνουν το εξωτερικό τους δέρμα. Όταν η θερμοκρασία και η υγρασία είναι ιδανικές, η ανάπτυξη από το αυγό σε ενήλικα διαρκεί περίπου ένα μήνα. Οι ενήλικες ζουν περίπου 1-2 μήνες και τα θηλυκά γεννούν περίπου 50 αυγά. 

Οι αλλεργιογόνες πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση συμπτωμάτων περιέχονται μέσα στα ίδια τα ακάρεα (ζωντανά ή νεκρά), τα υπολείμματα των δερμάτων τους και ειδικά στα κόπρανα τους.

Πως να απαλλαγείτε από τα ακάρεα

Η οριστική απαλλαγή από τον πληθυσμό των ακάρεων είναι δύσκολη έως ακατόρθωτη και γίνεται κυρίως με την αποφυγή τους και μείωση του πληθυσμού τους.

Τα κοινά εντομοκτόνα φάρμακα δεν τα καταπολεμούν για αυτό μην τα χρησιμοποιείτε. Χρησιμοποιήστε μόνο αυτά που έχουν ακαρεοκτόνο δράση και το αναγράφουν στην ετικέτα τους. Ωστόσο η χρήση μόνο αυτών δεν σας απαλλάξει εντελώς από τα ακάρεα στο σπίτι.

Για να απαλλαγείτε ακολουθήστε τις εξής διαδικασίες:

 • τακτικός καθαρισμός του στρώματος , των χαλιών και των σαλονιών τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.
 • λαμβάνουμε μέτρα μείωσης της υγρασίας στο σπίτι
 • κάνουμε καλό αερισμό του σπιτιού
 • εφαρμόζουμε σχολαστικό καθαρισμό σπιτιού και αντικειμένων από σκόνες και ακαθαρσίες,
 • τακτικό καθαρισμό μαξιλαριών-ταπετσαριών-κουρτινών
 • πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων-ρούχων στους 60 βαθμούς
 • κάνουμε χρήση αντιαλλεργικών φίλτρων σε συσκευές κλιματισμού
 • τακτικό λούσιμο σε κατοικίδια ζώα
 • εφαρμογή αντιαλλεργικών σκευασμάτων στον χώρο

Ακάρεα Συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα από τα ακάρεα στους ευαίσθητους ανθρώπους είναι:

 • δερματικά κόκκινα εξανθήματα
 • η μπουκωμένη μύτη
 • το φτάρνισμα
 • η καταρροή
 • η φαγούρα
 • η δερματίτιδα
 • ο βήχας

Η εισπνοή αλλεργιογόνων ακάρεων σκόνης από υπερευαίσθητα άτομα μπορεί να οδηγήσει σε οξείες επιθέσεις βρογχικού άσθματος, συνοδευόμενες από συριγμό, δύσπνοια και ίσως ακόμη και θάνατο. Οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι κλινικές μελέτες από αλλεργιολόγους έδειξαν ότι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι η συνηθέστερη αλλεργία στους ασθματικούς και μια σημαντική “αιτία” για την ανάπτυξη του άσθματος σε μικρά παιδιά. 

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τουλάχιστον το 45% των νέων με άσθμα είναι αλλεργικοί στα ακάρεα οικιακής σκόνης. Σε αντίθεση με τις “εποχιακές” αλλεργίες που προκαλούνται από τη γύρη, κ.α. οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα ακάρεα σκόνης συχνά θα έχουν συμπτώματα όλο το χρόνο. 

Για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία των συμπτωμάτων επισκεφτείτε Αλλεργιολόγο. Οι Αλλεργιολόγοι χορηγούν φαρμακευτική αγωγή για τα έντονα συμπτώματα και για οριστική θεραπεία εφαρμόζεται συνήθως ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση ύστερα από την ακριβή διάγνωση του αλλεργιογόνου.

Απολύμανση για ακάρεα στο στρώμα

Ο τακτικός καθαρισμός των στρωμάτων από ακάρεα επιβάλλεται καθώς είναι το σημείο του σπιτιού μας που ο πληθυσμός τους είναι υπεράριθμος και μεις οι άνθρωποι περνούμε τις περισσότερες ώρες μας.

Ωστόσο στο στρώμα δεν αναπτύσσονται μόνο ακάρεα, αλλά και τα αλλεργιογόνα περιττώματα τους, μύκητες, βακτήρια, ιοί και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Η απολύμανση του στρώματος σε ευαίσθητα άτομα επιτάσσεται κάθε πέντε-έξι μήνες ενώ για όλους τους άλλους μια φορά τον χρόνο. Η απολύμανση για ακάρεα στα στρώματα γίνεται με ειδική σκούπα ισχυρής αναρρόφησης και ατμού με ειδικά φίλτρα HEPA και κάδο νερού που συγκρατούν τους μικροοργανισμούς.

Απευθυνθείτε σε επαγγελματίες για την καθαριότητα των στρωμάτων σας.

Spiti bioClean

SpitiBioClean FB Cover

Βρείτε την σελίδα μας στο FACEBOOK https://www.facebook.com/spitibioclean