694 529 4293

Μπορεί να επικρατεί μία άποψη ότι δεν χρειάζεται τακτικός καθαρισμός του στρώματος ύπνου διότι χρησιμοποιούμε σεντόνια τα οποία πλένουμε συχνά, αλλά αυτή η άποψη είναι εντελώς λανθασμένη.

Σύμφωνα με μελέτες στο στρώμα μας δαπανούμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας!

Πότε και πως καθαρίζεται το στρώμα μας?

Ο καθαρισμός του στρώματος μας πρέπει να γίνεται τακτικά, τουλάχιστον μία φορά ετησίως, ενώ για αλλεργικά άτομα προτείνεται πιο συχνά. Τα καθαρά κλινοσκεπάσματα μπορεί να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι το στρώμα είναι εξίσου καθαρό με τα σεντόνια και το πάπλωμα, αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει. Ακόμη και με τακτικές αλλαγές των κλινοσκεπασμάτων τα στρώματα μπορούν να περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ακάρεων σκόνης και σωματιδίων βρωμιάς στο σπίτι. 

Ένας επαγγελματικός καθαρισμός όχι μόνο θα μας απαλλάξει από όλους του μικροοργανισμούς που προαναφέραμε και τις παρενέργειες που θα αντιμετωπίσει η υγεία μας από αυτούς, αλλά θα μας βοηθήσει να έχουμε και καλύτερο ύπνο ! Ο καθαρισμός των στρωμάτων γίνεται είτε με στεγνό καθαρισμό είτε με υγρό αναλόγως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και το κατά πόσο έχει λερωθεί.

Ας δούμε τους 6 πιο σοβαρούς λόγους-αιτίες για να σκεφτούμε πολύ σοβαρά να κάνουμε συχνά επαγγελματικό καθαρισμό των στρωμάτων μας :

  1. Ακάρεα
  2. Βακτήρια
  3. Μύκητες
  4. Νεκρό δέρμα
  5. Ιοί/Μικρόβια
  6. Ούρα και Σωματικά υγρά (ιδρώτας, κ. ά.)

Ακάρεα

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης ζουν κατά εκατομμύρια στα στρώματα και αποτελούν σοβαρή αιτία για αλλεργικά προβλήματα, όπως το άσθμα, το έκζεμα και η ρινίτιδα. Η αφαίρεση των ακάρεων και της σκόνης από τα στρώματα μειώνει την παρουσία τους και οι γιατροί συνιστούν τακτικό καθαρισμό του στρώματος για τους αλλεργικούς επειδή συχνά παθαίνουν αλλεργικές κρίσεις ενώ κοιμούνται καθώς το σώμα τους αντιδρά στα ακάρεα σκόνης στο στρώμα. Η ελαχιστοποίηση της επαφής με τα αλλεργιογόνα μπορεί να μειώσει τους παράγοντες που προκαλούν αλλεργίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρή κατάσταση υγείας.

Διαβάστε περισσότερα για τα ακάρεα στο στρώμα.

Βακτήρια

Τα στρώματα φιλοξενούν διαφορετικά είδη βακτηρίων. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι ένα στρώμα ηλικίας άνω των 7 ετών βρέθηκε θετικά σε 4 τύπους βακτηρίων. Συμπεριλαμβανομένων των θετικών κατά Gram κόκκων και βακίλων, που μερικές φορές μπορεί να είναι η πηγή δυσάρεστων ασθενειών όπως η τροφική δηλητηρίαση.

Άλλες έρευνες ελέγχου των επιπέδων βακτηρίων σε στρώματα διαφόρων ηλικιών έδειξαν ότι σε ένα νεότερο στρώμα έχει μόνο τρία εκατομμύρια βακτηρίων, αλλά μέχρι τα 7 του χρόνια έχει πάνω από 16 εκατομμύρια !Επίσης μελέτες σε νοσοκομειακά κρεβάτια έδειξαν ότι βακτήρια Staphylococcus υπήρχαν σχεδόν σε όλα. Αυτά είναι αβλαβή βακτήρια, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια όταν εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω μιας πληγής.

56669590 317184755593452 1791057102517567488 n edited 1

Μύκητες

Μελέτη που έγινε από επιστήμονες απέδειξε ότι ο μύκητας Ασπέργιλλος εντοπίζεται και αναπτύσσεται στα στρώματα, αφού ο μύκητας τρέφεται με τα περιττώματα των ακάρεων που τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος.

Ο Ασπέργιλλος ευθύνεται για κρίσεις αλλεργίας, με συχνότερα συμπτώματα τον βήχα και την δύσπνοια. Επίσης ο Ασπέργιλλος μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων, την ασπεργίλλωση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες.

Νεκρό δέρμα

Το νεκρό δέρμα που αποβάλλει ο άνθρωπος είναι και ο λόγος που αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται τα ακάρεα στο στρώμα μας. Οι άνθρωποι ρίχνουν περίπου 1,5 γραμμάριο δέρματος την ημέρα. Αυτή η ποσότητα μπορεί να θρέψει περίπου 1 εκατομμύριο ακάρεα σκόνης !! Τα ακάρεα και τα περιττώματα τους στην συνέχεια προκαλούν τις αλλεργικές παθήσεις.

Ιοί/Μικρόβια

Ιοί και διάφορα είδη μικροβίων επιβιώνουν και αναπτύσσονται πάνω στα στρώματα μας λόγω της θερμοκρασίας και της κατάλληλης υγρασίας σε αυτό, κάτι που δείχνει πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε καθαρισμό του στρώματος και όχι μόνο να αρκούμαστε σε πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων.

Ούρα και σωματικά υγρά

Τα ούρα και τα άλλα σωματικά υγρά όπως ο ιδρώτας που μπορεί να αποβάλλει ένας άνθρωπος (ή κατοικίδιο) πάνω στα στρώματα είναι συχνό φαινόμενο και ευθύνεται κυρίως για την δυσοσμία και την εμφάνιση μούχλας σε αυτό. Η υγρασία από αυτά τα υγρά γίνεται έμμεσα και πηγή ανάπτυξης μικροβίων, μυκητών και βακτηρίων. Λεκέδες από ούρα και ιδρώτα επίσης αφήνουν στίγματα (κιτρινίλες) κάτι που καθιστά το στρώμα και οπτικά μη αποδεκτό.

254679782 883420715636517 5570702658845971612 n

Δείτε εδώ πως γίνεται ένας βιολογικός καθαρισμός στρώματος από την εταιρία μας.

Πολύ σημαντικό είναι ο σωστός αερισμός του στρώματος μετά τον καθαρισμό ώστε να απαλλαχθεί εντελώς από την υγρασία.

AdobeStock 98624327

Προσοχή: οι οικιακές μικροσυσκευές και ηλεκτρικές σκούπες χωρίς τα κατάλληλα φίλτρα συγκράτησης μικροσωματιδίων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των στρωμάτων. Επίσης , τα ακαρεοκτόνα σπρέι και άλλα απωθητικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν απολυμαίνουν το στρώμα όπως ένας σωστός επαγγελματικός καθαρισμός, δεν μας απαλλάσσουν από όλους τους ζωντανούς μικροοργανισμούς και τα περιττώματά τους, ούτε μειώνουν αισθητά το μικροβιακό φορτίο, ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιούνται στο διάστημα μεταξύ των καθαρισμών ως βοηθητικά.

Διαβάστε περισσότερα για τον καθαρισμό στρωμάτων από την εταιρία μας.

SpitiBioClean FB Cover
https://www.facebook.com/spitibioclean